Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βρέθηκαν δύο πτώματα αμάχων στη Νότια Κορέα

Οι καταστροφές στο νησί είναι μεγάλες. ΦΩΤΟ REUTERS
Δύο πτώματα αμάχων βρέθηκαν στο νησί Γεονπγεόνγκ της Ν.Κορέας μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς. Πεκίνο και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να διασφαλίσουν την “ειρήνη και τη σταθερότητα” στην κορεατική χερσόνησο. Οι ΗΠΑ όμως προκαλούν ετοιμάζοντας νέα μεγάλη κοινή άσκηση με την Σεούλ.
Δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στους χθεσινούς βομβαρδισμούς της Βορείου Κορέας στο νησί Γεονπγεόνγκ της Ν.Κορέας. Τα πτώματα βρέθηκαν σήμερα όπου στρατιώτες και αρχές ερευνούν τα συντρίμμια που άφησαν οι χθεσινοί βομβαρδισμοί. Χθες δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν.

Μέσα στα συντρίμμια ψάχνουν να δουν αν υπάρχει κανείς. ΦΩΤΟ REUTERS

Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν σήμερα στην διατήρηση της “ειρήνης και της σταθερότητας” και στην επιδίωξη της αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική χερσόνησο, καθώς και την επανάληψη το συντομότερο των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, ανακοίνωσε το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Διαδικτυακού του ιστοτόπου.

 
Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Κούι Τιανκάι και ο αμερικανός απεσταλμένος Στίβεν Μπόσγουορθ συναντήθηκαν στο Πεκίνο και έκαναν την κοινή αυτή δέσμευση μία ημέρα αφότου πυρά πυροβολικού από δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έπληξαν Νοτιοκορεάτικο νησί, γεγονός που προκάλεσε νέα ένταση στην περιοχή.
 
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ Μπακ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν και νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε “αντίδραση” για την αιματηρή επίθεση στο νοτιοκορεάτικο νησί την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ.
 
Ο Ομπάμα είπε στο Λι στη συνδιάλεξη ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένης στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας”, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις “τις επόμενες ημέρες” θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ανέφερε το ανακοινωθέν.
 
Στην διάρκεια της συνομιλίας ο Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις “προκλητικές ενέργειες” και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας [με την οποία σταμάτησε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, ο οποίος τύποις δεν έχει τελειώσει].
 
Ο Κυανός Οίκος –η προεδρία της Νότιας Κορέας– ανακοίνωσε ότι ο Λι τηλεφώνησε στον Ομπάμα και επρόκειτο ακόμη σήμερα Τετάρτη να συζητήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.
 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε από την πλευρά του την Κίνα να λάβει ενεργότερα μέρος στις προσπάθειες να “συγκρατηθεί” η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας την “σημαντική επιρροή” του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Καν έκανε την δήλωση αυτή μετά από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για το κορεατικό.
 
Στο επεισόδιο της Τρίτης σκοτώθηκαν δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και τραυματίστηκαν ακόμα 17 στρατιώτες και τρεις πολίτες. Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Σεούλ ότι εκείνη προκάλεσε το επεισόδιο αφού δικές της δυνάμεις άνοιξαν πυρ. Νοτιοκορεάτικες δυνάμεις έκαναν γυμνάσια στην περιοχή, ανακοίνωσαν πάντως ότι δεν έβαλλαν εναντίον των Βορειοκορεατών.
 
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στίβεν Μπόσγουορθ ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι “καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να καταδικάσουν τις πράξεις της ΛΔΚ και να κάνουν σαφές ότι αναμένουν από τη ΛΔΚ να σταματήσει όλες τις προκλήσεις και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αποπυρηνικοποίηση”.
 
Ανακοινωθέν του Κινεζικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Μπόσγουορθ και ανώτατο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας δεσμεύτηκαν στην “διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας” και την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών.
 
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ ανακοίνωσε την αναστολή της υπεσχημένης βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφών μετά τις εφετινές πλημμύρες.
 
Ο νοτιοκορεάτικος Τύπος κάνει λόγο σήμερα για “έγκλημα πολέμου”, με ορισμένες εφημερίδες, όπως η Dong-A Ilbo να απαιτούν [στρατιωτικά] αντίποινα. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως, παρά την ένταση και την πολεμική ρητορική, θα επιδιωχθεί διπλωματική λύση.
 
Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο κατευθύνεται προς την Κορεατική χερσόνησο, μια ημέρα μετά το επεισόδιο.
 
Το πυρηνοκίνητο USS George Washington, το οποίο μεταφέρει 75 μαχητικά και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον, απέπλευσε από ναυτική βάση νότια του Τόκιο το πρωί σήμερα Τετάρτη και θα συμμετάσχει σε αεροναυτικά γυμνάσια με δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την Κυριακή έως την επόμενη Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη Σεούλ.
 
“Η άσκηση αυτή έχει αμυντική φύση”, ανακοίνωσε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα. “Ενώ σχεδιάστηκε πριν τη χθεσινή απρόκλητη επίθεση του πυροβολικού, επιδεικνύει την δύναμη της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και την δέσμευσή μας στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της αποτροπής”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε