Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βρέθηκε το 119ο παιδί που είχαν κλέψει οι χουντικοί στην Αργεντινή

Βρέθηκε το 119ο παιδί που είχαν κλέψει οι χουντικοί στην Αργεντινή

Ο Μάριο Μπράβο, 38 ετών, είχε αποσπαστεί αμέσως μετά τη γέννησή του από την αγκαλιά της μητέρας του, πολιτικής κρατούμενης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής (1976-1983).

Είναι το 119ο παιδί που είχε κλέψει η στρατιωτική χούντα κι αναγνωρίστηκε από τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου.

Οι οργανώσεις που αναζητούν τα μωρά που είχαν κλαπεί από τη στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τα 500. Γενικά, δίνονταν για υιοθεσία σε οικογένειες στρατιωτικών, αστυνομικών ή οικογενειών που υποστήριζαν το καθεστώς.

Παρότι στην πλειονότητά τους οι μητέρες που βρίσκονταν έγκλειστες στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης είχαν τελικά εκτελεστεί, η μητέρα του Μάριο Μπράβο αφέθηκε ελεύθερη από αυτό, δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της.

«Η μητέρα μου μού αφηγήθηκε στο τηλέφωνο σπαρακτικά πράγματα», εξομολογήθηκε ο Μάριο Μπράβο σε ένα ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, «μου είπε “ακούω τη φωνή σου σήμερα αλλά όταν είχες γεννηθεί δεν άκουγα παρά μόνο το κλάμα σου, δεν γνώριζα ούτε καν εάν ήσουν αγόρι ή κορίτσι”».

«Μίλησα τις τελευταίες μέρες με τη μητέρα μου, θυμήθηκε πολύ δύσκολες στιγμές, μου αφηγήθηκε πώς ξαναβρήκε την ελευθερία της έπειτα από δύο χρόνια φυλάκισης, το πώς εξαναγκάστηκε να σιωπήσει», συνέχισε το 119ο «εγγόνι που πάρθηκε πίσω», κατά την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου και άλλοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Ο Μάριο Μπράβο και η μητέρα του ζουν σε δύο περιοχές που απέχουν 500 χιλιόμετρα. Θα είναι και οι δυο τους αύριο στο Μπουένος Άιρες, όπου η οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Η μητέρα του έφθασε σήμερα στο Μπουένος Άιρες μετά από ένα μακρύ ταξίδι οδικώς, διότι φοβάται τα αεροπλάνα.

Η αυριανή συνάντησή τους, 38 χρόνια μετά, θα σημάνει για εκείνη «μια ξεχωριστή ημέρα»: «μετράει τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που μας χωρίζουν ακόμη», πρόσθεσε ο Μάριο Μπράβο, πατέρας δυο παιδιών, που ζει στη Λας Ρόσας, στην επαρχία Σάντα Φε, στις εύφορες πεδιάδες της περιοχής Λα Πάμπα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε