Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Βρήκαν αρχαιολογικά ευρήματα κρυμμένα σε... αποθήκη

Βρήκαν αρχαιολογικά ευρήματα κρυμμένα σε... αποθήκη
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.09.2010 | 21:25
Πρώτη δημοσίευση: 20.09.2010 | 21:25

Τα ίχνη των 638 αρχαιολογικών ευρημάτων είχαν χαθεί από το 2008 και αποδείχθηκε πως είχαν είχαν φυλαχθεί, μαζί με κουζινικά σκεύη, σε μια αποθήκη!

Πρόκειται για αγάλματα, αιχμές από δόρατα και αγγεία, που αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος από τις χιλιάδες αρχαιότητες που κλάπηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ και από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, το οποίο λεηλατήθηκε το 2003, μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Τα ευρήματα, ορισμένα από τα οποία ανάγονται στην 3η π.Χ. χιλιετία, είχαν παραδοθεί στην πρεσβεία του Ιράκ στις ΗΠΑ η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιολογίας, Καχτάν αλ-Τζουμπούρι, ζήτησε από τον αμερικανικό στρατό να διασφαλίσει την επιστροφή τους στο Ιράκ.

«Κατά την άφιξή τους στη Βαγδάτη ο αμερικανικός στρατός τα παρέδωσε στις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, όμως στη μεταφορά τους δεν ήταν παρόντες αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις αρχαιότητες», πρόσθεσε. Καθώς τα κουτιά δεν έφεραν καμία ένδειξη, το φθινόπωρο του 2008 τοποθετήθηκαν κατά λάθος σε μια αποθήκη που, μεταξύ άλλων, περιείχε κουζινικά σκεύη. Κατόπιν αιτήματος του Ιρακινού πρωθυπουργού συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας που τελικά κατάφερε να τα ξαναβρεί, δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μετά την εισβολή στο Ιράκ κλάπηκαν 32.000 αντικείμενα από 12.000 αρχαιολογικούς χώρους ενώ άλλες 15.000 ευρήματα εξαφανίστηκαν από το Εθνικό Μουσείο.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο