Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Βρήκαν ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια

Οι συνέπειες του εφιάλτη της Φουκουσίμα εξακολουθούν να «καταδιώξουν» τους κατοίκους της περιοχής που καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Για πρώτη φορά, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ρύζι με ίχνη ραδιενέργειας που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο ασφαλείας.

Στην πληγείσα περιοχή, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, υπάρχουν 154 αγροκτήματα ρυζιού που παράγουν περίπου 192 τόνους ρυζιού το χρόνο, μόλις 0,002% της συνολικής εθνικής παραγωγής ρυζιού.

Η απαγόρευση στις αποστολές επιβάλλεται μετά τον εντοπισμό σε σοδειά καλλιεργητή ρυζιού στην περιοχή 630 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό σε σύγκριση ανώτατο όριο των 500 μπεκερέλ που έχει θέσει η κυβέρνηση.

“Η συγκεκριμένη ποσότητα ρυζιού εντοπίστηκε πριν από την αποστολή. Δεν έχει κυκλοφορήσει (στην αγορά) ούτε ένας κόκκος από αυτή την παρτίδα,” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Οσάμου Φουτζιμούρα.

Η φθινοπωρινή σοδειά ρυζιού κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο, παρακολουθείται στενά μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας σε βοδινό κρέας, λαχανικά και θαλασσινά στην περιοχή.

Η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου Tokyo Electric Power Co, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στοχεύει στη σταθεροποίηση των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8,3€ δισ. αποζημίωση στα θύματα της Φουκουσίμα

Ήπιε νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα – Δείτε βίντεο

Στολή ραδιενέργειας για… σκύλους!

Ασκήσεις ετοιμότητας με… μήνες καθυστέρησης στη Φουκουσίμα

Τα παιδιά της Φουκουσίμα εμφανίζουν προβλήματα στον θυρεοειδή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε