Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βρυξέλλες και Μέρκελ: Έλληνες σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας

Βρυξέλλες και Μέρκελ: Έλληνες σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησαν από την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να “σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”.

Η Επιτροπή “ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει” στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης της χώρας, δήλωσε σήμερα μια από τις εκπροσώπους της, την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα.

“Η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής”, είπε η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, “συνιστούν τη βάση για μια οικονομική αναζωογόνηση με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας”, υποστήριξε.

Η Π. Αρενκίλντε απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο όσον αφορά τις δυσκολίες για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι επαφίεται στα ελληνικά κόμματα να “εργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία”.

“Ελπίζουμε ότι θα σχηματιστεί γρήγορα η επόμενη κυβέρνηση” της Ελλάδας, πρόσθεσε η κ. Αρενκίλντε.

Μέρκελ: Να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα

Το μήνυμα της Αγκελα Μέρκελ είναι ξεκάθαρο: Όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει τελικώς από τις εκλογές θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει συμφωνήσει, σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών η ερμανίδα καγκελάριος είπε πως η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να εφικτή μετά τις εκλογές.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε τονίσει πως “η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στην οδό των μεταρρυθμίσεων στην οποία συμφώνησε, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης”

Όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, «θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και απορρίπτει μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης που θα αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους.

Eκπρόσωπος του Όλι Ρεν για το εκλογικό αποτέλεσμα

 «Η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους αυτών που εξέλεξε ο ελληνικός λαός» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.

« Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά όργανα και το Eurogroup έχουν επανειλημμένως επισημάνει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Αλταφάζ και πρόσθεσε: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Όμως η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη».

Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις, εφόσον δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας η πλήρης και έγκυρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι και να οδηγηθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα».

Αυστρία: Δραματικό το εκλογικό αποτέλεσμα

Αναγκαία η στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη, τονίζει ο Β. Φάιμαν. Μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο είπε οτι η πολιτική δεν μπόρεσε να κάνει κατανοητό στους πολίτες ότι υπάρχει κρίση και πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πλήθος υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσει.

Διαβάστε την είδηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρύος ιδρώτας στις Βρυξέλλες – Ψάχνουν το βιογραφικό του Αλέξη Τσίπρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε