Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Βρυχάται” η “κόκκινη αρκούδα”! Ανοιχτή ρωσική απειλή για στρατιωτικά αντίποινα! “Καρφιά” από Πούτιν – Ερντογάν

“Βρυχάται” η “κόκκινη αρκούδα”! Ανοιχτή ρωσική απειλή για στρατιωτικά αντίποινα! “Καρφιά” από Πούτιν – Ερντογάν

– Δεν σβήνει η “φλόγα” μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
– “Η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης” λέει ο ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
– “Ήταν μια εκούσια δολοφονία των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη πρέπει να τιμωρηθεί – Ξέρουμε ποιοι το έκαναν” προσθέτει.
– Σχεδιάζει τις οικονομικές κυρώσεις η Ρωσία και “οχυρώνεται” στρατιωτικά.
– Νωρίτερα ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία να μην “παίζει με τη φωτιά” λέγοντας πως… δεν θέλει να της κάνει κακό.
– Ο Πούτιν αρνείται τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο αν δεν ζητήσει συγγνώμη.

“Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία”. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, αποδεικνύοντας πως κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πλευρά.

“Εκκούσια δολοφονία”

Πρόκειται για μια εκούσια δολοφονία των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη πρέπει να τιμωρηθεί“, δήλωσε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρουμανίας Digi24, μιλώντας στα ρωσικά με μετάφραση στα ρουμανικά.

Γνωρίζουμε αυτούς που το έκαναν και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιουσύνη. Την ίδια στιγμή, η απάντηση της ρωσικής πλευράς θα ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. Και πέρα αυτό, η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης“, πρόσθεσε ο Ναρίσκιν.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας τόνισε πως ενώ τα οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκίας σχεδιάζονται, η Μόσχα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για να θωρακίσει την ασφάλεια των ρωσικών αεροσκαφών.

“Η Ρωσία μάχεται ενάντια σε τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και περιμένει αλληλεγγύη και πραγματική υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, παρά τους ατέρμονους αστήρικτους ισχυρισμούς”, τόνισε ο Ναρίσκιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Στα “μαχαίρια” Ερντογάν – Πούτιν

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία συνεχίζει να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και μάλιστα στο ανώτατο πολιτικό κλιμάκιο.

Μια μέρα αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν “κούνησε το δάχτυλο” στην Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα πως έχει αποδείξεις (τις οποίες νωρίτερα είχε ζητήσει ο Ερντογάν) ότι η Τουρκία όχι μόνο στηρίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και κάνει μαζί τους λαθρεμπόριο πετρελαίου, ο Τούρκος πρόεδρος “απάντησε” και μάλιστα σε υψηλότατους τόνους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην “παίζει με τη φωτιά” υποστηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα! Οι νέες… πολεμοχαρείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι θέλει πολύ να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο τον Ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι για να μιλήσουν για το επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους. “Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας”.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως ο τουρκικός στρατός “δεν αναγνώρισε την εθνικότητα” του αεροσκάφους και πως δεν “χτύπησε σκόπιμα ένα ρωσικό αεροπλάνο”, και το μόνο που έκανε ήταν να “εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής” που είναι σε ισχύ. Παράλληλα, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την κατηγορία της Μόσχας πως η Τουρκία, εν γνώσει της ηγεσίας της, συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του γιατί η Άγκυρα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Το πρακτορείοπ επικαλείται δηλώσεις του Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθού του Ρώσου προέδρου. “Βλέπουμε την απροθυμία της Τουρκίας απλά να απολογηθεί για το περιστατικό με το αεροπλάνο” είπε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν ο Πούτιν αρνήθηκε να μιλήσει στον Ερντογάν.

Ο Ουσάκοφ επανέλαβε ότι το Κρεμλίνο έλαβε αίτημα από την Άγκυρα αναφορικά με μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στους δυο ηγέτες κατά την παρουσία τους στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν θα ενημερωθεί σχετικά. Το σίγουρο είναι πως κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο Πούτιν θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους

Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιβεβαίωσε πως μπορεί να γίνει μια συνάντηση αλλά δεν είπαν πότε. “Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχουν συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι” ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας, που όμως αρνήθηκαν ότι έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε