Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

WikiLeaks: Εμποροι ναρκωτικών και ο Τσάβες χρηματοδοτούν τη Νικαράγουα

Ποιος χρηματοδοτεί τον πρόεδρο της Νικαράγουα; Τι κρύβουν Τσάβες και έμποροι ναρκωτικών; Το WikiLeaks αποκαλύπτει…

Εμποροι νακρωτικών και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, χρηματοδοτούν τον πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, σύμφωνα με τα αμερικανικά απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais.
 
«Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και οι Σαντινίστας λαμβάνουν τακτικά χρήματα από τους διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN), επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στη Μανάγκουα, Πολ Τριβέλι.
 
Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος Ορτέγκα ζητάει από τους δικαστές να αφήνουν ελεύθερους τους εμπόρους ναρκωτικών που συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικές δυνάμεις.
 
«Το 1984 – στη διάρκεια της πρώτης του θητείας – ο Ντανιέλ Ορτέγκα διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον Κολομβιανό λαθρέμπορο, Πάμπλο Εσκομπάρ, και του παρείχε άσυλο για πολλούς μήνες στη Νικαράγουα όταν ο Εσκομπάρ διέταξε την δολοφονία του Κολομβιανού υπουργού Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει ο πρώην πρεσβευτής.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ορτέγκα και το FSLN έχουν λάβει πολλά χρήματα σε μετρητά από τον Εσκομπάρ».
 
Σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα από το 2008 επισημαίνεται πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νικαράγουας έπαιρναν «βαλίτσες γεμάτες χρήματα» στα επίσημα ταξίδια τους στη Βενεζουέλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε