Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Wikileaks: Η Τουρκία απειλούσε εταιρείες να μην έρθουν στην Κύπρο!

Wikileaks: Η Τουρκία απειλούσε εταιρείες να μην έρθουν στην Κύπρο!

Διπλό παιχνίδι έπαιζε η Τουρκία για να υπονομεύσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κύπρο.

Όπως προκύπτει από έγγραφα που φέρνει στο φως το Wikileaks οι Τούρκοι πίεζαν Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν τις συμφωνίες αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που ειχαν κάνει με τους Κύπριους και από την άλλη απειλούσαν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι αν πήγαιναν στην Κύπρο δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία.

Την κατάσταση σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για τα έγγραφα, έσωσε το Ισραήλ που πίεσαν την εταιρεία Noble Energy να αναλάβει τις έρευνες στην Κύπρο.

Οι υπογραφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ μπήκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 και παράλληλα είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ. Το 2007 επί προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου είχε προωθηθεί το ζήτημα διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε τηλεγράφημα του αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία το 2007 όμως περιγράφονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας η οποία “προχώρησε σε διαβήματα προς την Αίγυτπο και τον Λίβανο ζητώντας τους να μην επικυρώσουν τη συμφωνία, έστειλε πλοία στην περιοχή και ζήτησε από τις εταιρείες να σεβαστούν τις τουρκικές ευαισθησίες και να αποφύγουν να συμμετέχουν στις έρευνες της Κύπρου”.

Μάλιστα σύμφωνα με τα NEA τηλεγραφήματα αξιωματούχων αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2007, επισκέφθηκε τους Αμερικανούς της Noble Energy – της εταιρείας που ενδιαφερόταν να αναλάβει τις έρευνες –  στο Χιούστον ο τούρκος πρόξενος και τους είπε ότι αν προχωρούσαν σε προσφορά, η εταιρεία “δεν θα έπαιρνε ποτέ δουλειές στην Τουρκία”.

Ο δε Τουρκοκύπριος υπουργός Εμπορίου είχε πει στους Αμερικανούς πως η αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των προσφορών, “η Τουρκία θα στείλει τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή, όπως έκανε και πριν από τον πρώτο γύρο”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε