Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Wikileaks: Και το Κατάρ πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου;

Wikileaks: Και το Κατάρ πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου;
Οι αμερικανικές αρχές καταζητούν τρεις άντρες από το Κατάρ για την συμμετοχή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.
Οι αμερικανικές αρχές καταζητούν τρεις άντρες από το Κατάρ που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με απόρρητο αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και στην βρετανική The Telegraph.
 
Οι τρεις ύποπτοι έφτασαν στις ΗΠΑ από το Κατάρ στις 15 Αυγούστου 2001 και αφού έλεγξαν ορισμένους στόχους εγκατέλειψαν τη χώρα μια ημέρα πριν τις επιθέσεις.
 
“Οι άντρες αυτοί επισκέφτηκαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τον Λευκό Οίκο και αρκετές περιοχές στην Βιρτζίνια”, αποκαλύπτεται στο έγγραφο.
 
Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως οι τρεις άντρες από το Κατάρ ήταν υπό παρακολούθηση αλλά οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν, επισημαίνει η The Washington Post.
 
“Δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό”, τονίζει ο αξιωματούχος. Δεν υπήρξε υπόθεση, τους παρακολούθησαν, αλλά η υπόθεση ξεθύμανε”, πρόσθεσε.
 
Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως το FBI εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για την μέχρι τότε άγνωστη ομάδα αντρών, που θεωρούνταν ύποπτοι ότι συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις.
 
Η CIA και το FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν το τηλεγράφημα, σύμφωνα με την Post.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις άντρες στον κατάλογο του FBI το 2002 με τους ανθρώπους που οι αμερικανικές αρχές ήθελαν να ανακρίνουν σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου.
 
Οι τρεις όταν έφυγαν από την Ανατολική Ακτή έμειναν σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Το προσωπικό του ξενοδοχείου ανέφερε στην αστυνομία ότι οι άντρες αυτοί είχαν “στολές πιλότου” και δεν επέτρεπαν στις καθαρίστριες να μπουν στα δωμάτιά τους.
 
Οι ύποπτοι είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον στις 10 Σεπτεμβρίου 2001 με το αεροσκάφος το οποίο οι τρομοκράτες οδήγησαν στο Πεντάγωνο. Όμως άλλαξαν τα σχέδιά τους και αναχώρησαν για Λονδίνο.
 
Το τηλεγράφημα εστάλη στις 11 Φεβρουαρίου 2011 από την αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα σε διαφορετικές υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον προτείνοντας να συμπεριληφθεί στη λίστα των προσώπων που παρακολουθούνται από την αμερικανική κυβέρνηση και ο Μοχάμεντ αλ-Μανσούρι.
 
“Θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε ανθρώπους που έφτασαν στις ΗΠΑ πριν τις επιθέσεις να ελέγξουν πιθανούς στόχους και πρόσφερε στήριξη στους αεροπειρατές”, επισημαίνεται στο έγγραφο.
 
Σύμφωνα με την Post, ο αλ-Μανσούρι, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζούσε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας τον Σεπτέμβριο του 2001.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε