Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Wikileaks: Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους παλαιστίνιους ηγέτες

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητούσε επίσης λεπτομέρειες για τις κινήσεις και τις ιδιωτικές επαφές Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δώσει εντολές σε Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στη Μέση Ανατολή να συλλέγουν πληροφορίες από κρυπτογραφημένες ισραηλινές επικοινωνίες και να φτιάχνουν το οικονομικό και “βιομετρικό” προφίλ των Παλαιστίνιων ηγετών, αναφέρεται σε τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Το απόρρητο μνημόνιο, με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2008, που φέρει την υπογραφή της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπους δυσφορούσε με την έλλειψη πληροφοριών παρά τις θερμές σχέσεις που διατηρούσε με το Ισραήλ και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο μνημόνιο, που επικαλείται ως λόγο τις ανάγκες των Αμερικανών αναλυτών, δίνεται στους Αμερικανούς διπλωμάτες στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και σε πολλές αραβικές χώρες ένας εκτενής κατάλογος με δεδομένα που αφορούν “παλαιστινιακά ζητήματα”. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται “αποδείξεις ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει ή αντιτίθεται σε ενέργειες για τον περιορισμό και/ή τη μείωση των οικισμών και την ανάπτυξη βάσεων” στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το κείμενο, που γράφτηκε δύο μήνες πριν από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ζητά επίσης πληροφορίες για “τις τρέχουσες ή σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF)” εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών “συμπεριλαμβανομένων και των στοχευμένων δολοφονιών και των τακτικών/τεχνικών που χρησιμοποιούνται από χερσαίες και εναέριες μονάδες”. Ζητήθηκε επίσης από τους διπλωμάτες να δώσουν μια περιεκτική έκθεση για τις τηλεπικοινωνίες του Ισραήλ, από το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι “τις βάσεις πληροφοριών που συνδέονται με συστήματα ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) που χρησιμοποιούνται για τα διαβατήρια και τα μέσα μεταφοράς”.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητούσε επίσης λεπτομέρειες για τις κινήσεις και τις ιδιωτικές επαφές Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και “βιογραφικά, οικονομικά και βιομετρικά” στοιχεία τόσο των ηγετών της Χαμάς όσο και της ηγετικής ομάδας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και αλλού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε