Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Wikileaks: Σαρκοζί: Ο πλεον φιλοαμερικανός Πρόεδρος απο τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο!

Wikileaks: Σαρκοζί: Ο πλεον φιλοαμερικανός Πρόεδρος απο τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί περιγράφεται ως απρόβλεπτος, έως και κωμικός. To τελευταίο, γιατί ο ίδιος ο αμερικανός πρέσβης τον είδε να κυνηγάει τον σκύλο που κυνηγούσε με… ερωτικές διαθέσεις το κουνέλι του γιού του!

Ολα αυτά, στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν τη νύκτα στη δημοσιότητα από το Wikileaks και τη δημοσίευση των οποίων καταδίκασε για μία ακόμη φορά σήμερα η Γαλλία.

Αυτή η αποκάλυψη των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων “είναι απολύτως ανεύθυνη”, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

“Αποδυναμώνει τις διεθνείς σχέσεις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ορισμένους ανθρώπους…είναι κάτι που καταδικάζω με μεγάλη αυστηρότητα”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει χθες ότι η διαρροή αποτελεί ένδειξη “ανευθυνότητας στον ύψιστο βαθμό”.

Επειτα από τη δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων το βράδυ της Κυριακής, ο ιστότοπος Wikileaks προχώρησε τη νύκτα στη δημοσίευση νέων τηλεγραφημάτων από τις 250.000 που θα δημοσιοποιήσει σταδιακά.

Σε ορισμένα από αυτά περιγράφεται ο Νικολά Σαρκοζί ως ο “πλέον φιλοαμερικανός πρόεδρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, σε σημείο που αντιμετώπισε το ενδεχόμενο , πριν από την εκλογή του το 2006, της αποστολής γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ στο πλαίσιο μιας “διεθνούς δύναμης”.

“Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία και η διεθνής κοινότητα όφειλαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να διευθετήσουν την κατάσταση στο Ιράκ. Ισως αντικαθιστώντας τον αμερικανικό στρατό με μία διεθνή δύναμη”, αναφέρεται σε τηλεγράφημα που συνοψίζει μία συνομιλία με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες.

Σε τηλεγράφημα του 2099, ο αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι Τσαρλς Ρίφκιν χαρακτηρίζει τον Νικολά Σαρκοζί “εξαιρετικό πραγματιστή, ανυπόμονο, καθόλου διπλωμάτη, απρόβλεπτο, γοητευτικό, νεωτεριστή” για τον οποίο “η προσωπική επαφή έχει επίπτωση” στην πολιτική σχέση.

Σε άλλα τηλεγραφήματα γίνεται λόγος για τον “κακό χαρακτήρα” του. Περιγράφεται επίσης ως “θυελλώδης” , “παρορμητικός”, “αυταρχικός” και “ευερέθιστος”.

Οι Αμερικανοί αναρωτήθηκαν επίσης κατά την έναρξη της προεδρικής του θητείας για την εβραϊκή του καταγωγή και για τις ενδεχόμενες συνέπειες που αυτή θα είχε στην παραδοσιακά φιλοαραβική κατεύθυνση της γαλλικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Σε άλλα τηλεγραφήματα οι αμερικανοί διπλωμάτες διηγούνται περιστατικά ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, όπως η καταδίωξη από τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώπιον του αμερικανού πρεσβευτή, στην κατοικία του, του σκύλου του σπιτιού που κυνηγούσε το κουνέλι του 9χρονου γιου του.

Μετά το διαζύγιό του στο τέλος του 2007, ο πρόεδρος της Γαλλίας έγινε “ευερέθιστος” , αναφέρεται σε άλλο τηλεγράφημα. “Το πρόσφατο διαζύγιο του Σαρκοζί εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά του να διατηρήσει την ισορροπία του και την συγκέντρωσή του”, γράφει η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.

Σε άλλο τηλεγράφημα τον Μάιο 2008, οι αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν ότι “από πολύ κακή εκτίμηση στη διαμόρφωση της εικόνας του, ο Σαρκοζί εξέθεσε στα μέσα ενημέρωσης την λαμπερή σχέση του σαν να ήταν κάποιος εκατομμυριούχος” με εκείνη που είναι σήμερα η πρώτη κυρία της Γαλλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε