Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χαϊδεύει τους υπερεθνικιστές ο Ερντογάν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο προκειμένου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους υπερεθνικιστές στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Χισάρ Οζόι μιλώντας στο Sputnik.

«Τα θέματα της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι όλα ζητήματα στα οποία είναι έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματός της και εγκαθίδρυσης του προεδρικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των Τούρκων υπερεθνικιστών, που επικρίνουν τους πιθανούς συμβιβασμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό», εξήγησε ο Οζόι.
Την Παρασκευή ο Ερντογάν δήλωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν επ’ αόριστον στην Κύπρο και ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την απομάκρυνσή τους.
Την ίδια ημέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη στον εγγυητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, καθώς το μπλοκ έχει αποδειχθεί ανίκανο να διασφαλίσει την ασφάλεια στο νησί και τη συμμόρφωση σε μια συμφωνία επανένωσης.
«Είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να μην πάρει ξεκάθαρη θέση μέχρι γίνει το δημοψήφισμα. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών», εξήγησε ο Οζόι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε