Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χάκερς χτύπησαν την καρδιά της ΕΕ δυο 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής

Μία μεγάλη επίθεση από χάκερς δέχθηκαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εξωτερικής Δράσης.

Την είδηση αποκάλυψε η ιστοσελίδα euobserver.

Η ΕΕ δεν θέλησε να σχολιάσει τις υποψίες της για τη «φύση της επίθεσης» παραπέμποντας σε λόγους ασφαλείας, θυμίζοντας, ωστόσο, ανάλογη επίθεση που είχε δεχτεί το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών πέρσυ, λίγο πριν από τη σύνοδο του G20.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησαν πως «συχνά» οι υπηρεσίες της ΕΕ δέχονται επιθέσεις τέτοιου είδους, όμως τούτη τη φορά ήταν μία επίθεση «μεγάλης κλίμακας». Μόλις οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησαν τον κίνδυνο ενημέρωσαν τους εργαζόμενους με ένα email και για να εμποδίσουν την πρόσβαση των χάκερς σε διαβαθμισμένες πληροφορίες έκλεισαν τη ροή εισόδου των email, την εσωτερική διαδικτυακή λειτουργία και ζήτησαν από το προσωπικό να αλλάξει τους κωδικούς εισόδου του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη – «θεαματική» όπως είχε χαρακτηριστεί – επίθεση στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε πλήξει κάπου 150 υπολογιστές και είχε αποδοθεί σε λόγους «κατασκοπείας».

Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν, πως ορισμένες από τις υποκλαπείσες πληροφορίες ανακατευθύνθηκαν σε κινεζικές ιστοσελίδες και η συγκεκριμένη υποψία βαρύνει και τούτη την επίθεση.

Επισήμως, ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να διατυπώσει εικασία για την προέλευση της επίθεσης, σημείωσε όμως ότι «η σημασία της συνόδου Κορυφής ασφαλώς ανοίγει την όρεξη σε ορισμένο κόσμο, να πληροφορηθεί τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα που συζητώνται».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ήδη από πέρσυ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε οργανώσει μιαν άσκηση προσομοίωσης για υποθετική επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε