Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Χαλαρώνει το εμπάργκο το Ισραήλ στην Γάζα

Τα παιδία είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τον αποκλεισμό. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι δυσεύρετα. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα παιδία είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τον αποκλεισμό. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι δυσεύρετα. ΦΩΤΟ REUTERS
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

 

Αυτό γίνεται για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς, μετά τη διεθνή κατακραυγή που επέτεινε η αιματηρή επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ φαίνεται ότι θα επιτρέψει πλέον την εισαγωγή, μεταξύ άλλων, στη Λωρίδα της Γάζας οικοδομικών υλικών και χάλυβα τα οποία θεωρούνταν από το Ισραήλ υλικά που θα μπορούσαν να έχουν πολεμικές χρήσεις.
 
Στην επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει κατάλογος των υλικών που θα επιτρέπονται, εκτός από αναφορά στα οικοδομικά που θα χρησιμοποιούνται υπό διεθνή επίβλεψη.
 
Επίσης, δεν γίνεται αναφορά για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
 
Το σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων του αποκλεισμού καταρτίστηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα τη Γάζας, στις 31 Μαΐου.
 
Η μερική άρση του αποκλεισμού δεν ικανοποίησε τη Χαμάς που ζήτησε «πραγματική άρση», όχι ημίμετρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά και στα Παλαιστινιακά Εδάφη η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την πλήρη άρση του αποκλεισμού γιατί πρόκειται για «συλλογική τιμωρία».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε