Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Χαμηλές πτήσεις” για Air France και British Airways

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

4.100 θέσεις ετοιμάζεται να καταργήσει η Air France, ενώ ο βρετανικός αερομεταφορέας θα προχωρήσει σε προσλήψεις αλλά με μειωμένο μισθό.

Η γαλλική εταιρεία σκοπεύει να καταργήσει 4.100 θέσεις εργασίας μέχρι το Μάρτιο του 2013, σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί στα συνδικάτα στις 5 Ιουλίου. «Μεταξύ του 2010 και του 2013 και σε τρεις φάσεις θα περάσουμε από τους 54.700 υπαλλήλους στους 47.694. Από τις 7.000 θέσεις που θα καταργηθούν περίπου οι 2.000 θα είναι στο πλαίσιο της εθελούσιας εξόδου, θα υπάρξουν βέβαια και κανονικές συνταξιοδοτήσεις», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προβλέψεις γίνονται με δεδομένο ότι η φετινή δραστηριότητα της Air France θα είναι μειωμένη κατά 5%. «Αν η δραστηριότητα αυξηθεί σημαντικά ή αν αλλάξει ο χρόνος συνταξιοδότησης αυτός ο αριθμός σίγουρα θα αναθεωρηθεί», υπογράμμισε.

Θύμα της κρίσης στις αερομεταφορές η Air France-KLM, έχει υποστεί καθαρή ζημιά 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2009-10.

Την ίδια στιγμή, η British Airways ανακοίνωσε ότι πλέον θα προσλαμβάνει προσωπικό καμπίνας που θα εργάζεται στις πτήσεις της που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Χίθροου με μειωμένο μισθό σε σχέση με το προσωπικό που ήδη εργάζεται για την εταιρεία στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, μία απόφαση την οποία η εταιρεία δικαιολογεί εξαιτίας της ζημιάς-ρεκόρ που καταγράφει.

Το νέο προσωπικό καμπίνας της BA θα εργάζεται στο Χίθροου, όμως θα πληρώνεται με βάση τους μισθούς που παίρνει το προσωπικό της εταιρείας που εργάζεται στο Γκάτγουικ, που είναι σημαντικά μικρότεροι από αυτούς του Χίθροου.

Το προσωπικό καμπίνας της BA που εργάζεται στις πτήσεις της που αναχωρούν από το Χίθροου κερδίζει περίπου 25.700 λίρες το χρόνο, ενώ το προσωπικό που εργάζεται στο Γκάτγουικ μόλις 18.200 λίρες (31.000 ευρώ και 22.000 ευρώ αντίστοιχα).

Η BA σκοπεύει να προσλάβει την πρώτη χρονιά 1.250 ανθρώπους, ενώ σε 10 χρόνια το ποσοστό του προσωπικού που αμείβεται με μειωμένους μισθούς θα φτάσει το 40% του προσωπικού καμπίνας που θα εργάζεται με βάση το Χίθροου.

Η εταιρεία, που τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη κατέγραψε ζημιές ρεκόρ, δηλώνει ότι αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για την επιβίωσή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε