Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Χάος και αναρχία στην Αίγυπτο: Προσπάθεια φίμωσης του Τύπου – Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ξένο

Χάος και αναρχία στην Αίγυπτο: Προσπάθεια φίμωσης του Τύπου – Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ξένο

– Δημόσια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό του Μουμπάρακ
– Εισβολή αστυνομικών στο Χίλτον και κατάσχεση του εξοπλισμού του BBC
– Υποστηρικτές του Μουμπάρακ μπήκαν σε ξενοδοχείο και εκδίωξαν τους δημοσιογραφους

Περίεργα παιχνίδια παίζει τις τελευταίες ώρες η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Από τη μια οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ “απασχολούν” τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ και από την άλλη γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού των ξένων δημοσιογράφων!

Θύματα του κλίματος τρομοκρατίας έπεσαν και δύο έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από υποστηρικτές του Μουμπάρακ. Το Newsit μίλησε με έναν απο αυτούς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΠΕ

Ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης, ο Μπερτ Σούντστρομ, που κάλυπτε τα γεγονότα στο Κάιρο, έχει να δώσει σημεία ζωής από το μεσημέρι. Μία άγνωστη ανδρική φωνή απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο και είπε στα αραβικά ότι ο Σούντστρομ κρατείται και “είναι με τον στρατό”, σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο STV.

Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε σήμερα μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων. Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Ενας Τούρκος δημοσιογράφος χτυπήθηκε και ένας άλλος παρενοχλήθηκε την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.Οπαδοί του Αιγύπτιου προέδρου ξυλοκόπησαν βίαια τον Μετίν Τουράν, απεσταλμένου του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, και του πήραν τα χρήματά του, αλλά και τον εξοπλισμό του, μετέδωσε το πρακτορείο. Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στην τουρκική πρεσβεία στο Κάιρο.

Ένας φωτογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, ο Ίσα Σίμσεκ, κυνηγήθηκε από οπαδούς του Μουμπάρακ, αλλά και από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, επεσήμανε το Ανατολή.

Την ίδια ώρα το γερμανογαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους του, ειδικό απεσταλμένο στο Κάιρο, ο οποίος σύνελήφθη νωρίτερα από τον αιγυπτιακό στρατό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού.

Την Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου France 24 από τις “υπηρεσίες πληροφοριών”, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, και ακόμη δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Υποστηρικτής του Μουμπάρακ "αποτρεπεται" από στρατιώτες να επιτεθεί στους διαδηλωτες ΦΩΤΟ REUTERS

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό εφόσον έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ότι όσοι έχουν συλληφθεί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

 

Κλεφτοπόλεμος πίσω απο αυτοσχέδια χαρακώματα στην πλατεία Ταχρίρ ΦΩΤΟ REUTERS

Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.

Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στο καθεστώς είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρίσκονταν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Κατα τις βίαιες συγκρούσεις του περασμένου 24ώρουμεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, όπως υποστήριξε ένας γιατρός σε αυτοσχέδιο, υπαίθριο νοσοκομείο όπου μεταφέρονται τα θύματα των ταραχών. Το υπουργείο Υγείας νωρίτερα έκανε λόγο για έξι νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας και για μια άμεση και ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, εξακολουθεί να βοηθά τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα την παραμονή της νέας ημέρας μαζικών διαδηλώσεων την Παρασκευή που ονομάστηκε “η Παρασκευή της αναχώρησης”.

Η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα. Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου. Η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Σουλεϊμάν κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος εφόσον στους δρόμους συνεχίζεται η αναταραχή.

Αργότεραμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία θα πρέπει να πληρούν ορισμένες συγκεκριμένες “προϋποθέσεις”. “Οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία είναι απαραίτητες προκειμένου όλοι να αισθάνονται καθησυχασμένοι όσον αφορά το μελλοντικό ηγέτη της χώρας”, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“‘Εχω μόνο εκδορές στο πρόσωπο – Δεν φεύγω, ετοιμάζομαι να κατέβω για ρεπορτάζ” – Ο έλληνας δημοσιογράφος που δέχθηκε επίθεση μιλά στο Newsit

Μάχες χαρακωμάτων στο Κάϊρο – Δημόσια συγγνώμη για το χάος ζήτησε ο πρωθυπουργός

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε