Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χάος στα ισπανικά αεροδρόμια από την απεργία της Iberia

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Συνολικά 109 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των πιλότων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία Iberia Express, θυγατρικής εταιρίας, χαμηλούς κόστους.

Ο Γολγοθάς των Ισπανών ταξιδιωτών δε σταματά εδώ, αφού απεργία θα γίνει και την Τετάρτη, όταν θα ακυρωθούν 213 πτήσεις και 23.500 επιβάτες θα ταλαιπωρηθούν. Η Iberia, πάντως, ανακοίνωσε πως «όλοι τους ειδοποιήθηκαν και τους προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις».

Δύο ημέρες απεργίας είχαν ήδη οδηγήσει στην ακύρωση περίπου 100 πτήσεων ημερησίως στις 18 και 29 Δεκεμβρίου.

Αυτή τη φορά, η εξεύρεση λύσης για τους επιβάτες ήταν πολύ πιο δύσκολη, γιατί η απεργία συμπίπτει με την επιστροφή από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η κινητοποίηση πλήττει περισσότερο τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, μεταξύ τους αυτές προς την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί «ούτε οι πτήσεις προς τις Καναρίους και τις Βαλεαρίδες Νήσους, ούτε οι πτήσεις που εκτελούν οι Air Nostrum, Vueling και άλλες εταιρίες», επισημαίνει η Iberia.

Το συνδικάτο των πιλότων Sepla πραγματοποιεί την απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία της Iberia Express, υποστηρίζοντας ότι χαμηλές αποδοχές θα προταθούν στο νέο προσωπικό και καταγγέλλοντας “παραβίαση της νομοθεσίας” για μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης.

Η εταιρία βεβαιώνει ότι η ίδρυση της Iberia Express δεν θα πλήξει τους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους του νυν προσωπικού.

Η θυγατρική χαμηλού κόστους θα εκτελεί πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2012, όπως προγραμματίζει η Iberia, που ανήκει στον όμιλο International Airlines Group (IAG) μετά τη συγχώνευσή της τον Ιανουάριο του 2011 με τη British Airways.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε