Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Χάος στη Συρία με νεκρούς αμάχους στους δρόμους από τα πυρά αστυνομικών

Χάος στη Συρία με νεκρούς αμάχους στους δρόμους από τα πυρά αστυνομικών

Με δακρυγόνα απάντησε η συριακή αστυνομία στους εκατοντάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων της αντιπολίτευσης για μαζικές συγκεντρώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής, με στόχο να δείξουν στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου το επίπεδο της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του Άσαντ.

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για να διαδηλωσουν κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσαν ακτιβιστές.

Πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν επίσης τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη Χομς, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η παρουσία από τη Δευτέρα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου σε πολλές περιοχές της Συρίας έχει ενισχύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές αποφασισμένοι να δείξουν τη δύναμη του κινήματός τους στους παρατηρητές έριξαν σήμερα πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Ντούμα της Δαμασκού, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

Πέντε άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στη Χάμα και πέντε ακόμη στη Ντεράα. “Είμαστε αποφασιμένοι να δείξουμε (στους παρατηρητές) ότι υπάρχουμε. Δεν έχει σημασία αν θα χυθεί αίμα”, δήλωσε ο Άμπου Χάλεντ, ένας ακτιβιστής, σε τηλεφωνική του επικοινωνία από την Ιντλίμπ.

“Οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η παρουσία των παρατηρητών θα απέτρεπε τις σφοδρές επιθέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε μερική προστασία, δεν πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά εναντίον μας παρουσία των παρατηρητών”, δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής, που είπε ότι το όνομά του είναι Μάνχαλ.

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο από την Ιντλίμπ έδειξε παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου με λευκά καπελάκια και κίτρινα αλεξίσφαιρα γιλέκα να περπατούν ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έτρεξαν προς τους παρατηρητές και προσπάθησαν να τους μιλήσουν την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν: “Ο λαός θέλει να απελευθερώσει τη χώρα”.

Διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους πολλών πόλεων φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Ειρηνικά, ειρηνικά” και “Ο λαός θέλει να σε εκτελέσει Μπασάρ”. Κάποιοι κρατούσαν πανό με τα ονόματα όσων έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων: “Δεν θα ξεχάσουμε το αίμα που έχει χυθεί”, έγραφαν.

Ένας παρατηρητής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε στο οργισμένο πλήθος στη συνοικία Ντούμα της Δαμασκού ότι δουλειά της αποστολής είναι μόνο να παρατηρεί και όχι να βοηθήσει τους διαδηλωτές να εκδιώξουν τον Άσαντ από την εξουσία, σύμφωνα με ένα βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

“Στόχος μας είναι να παρατηρούμε (…) δεν είναι να διώξουμε τον πρόεδρο, σκοπός μας είναι να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια στη Συρία”, είπε μιλώντας από ένα μεγάφωνο μέσα από ένα τζαμί.

Ο παρατηρητής, που δεν αποκάλυψε το όνομά του, δεσμεύθηκε πάντως να μεταφέρει τα δεινά των διαδηλωτών. “Απ’ όσα έχω ακούσει χύνεται αίμα”, είπε.

Ένας ομιλητής από το τζαμί προσπάθησε να ηρεμήσει το πλήθος, ζητώντας του να αφήσει τον παρατηρητή να μιλήσει, όμως ένας άνδρας φώναξε: “Ο γιος μου έγινε μάρτυρας, τον σκότωσαν”, ενώ το πλήθος απάντησε: “Με το αίμα και την ψυχή μας θα λυτρώσουμε τους μάρτυρες”.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν δήλωσε: “Στόχος της αποστολής (των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου) δεν πρέπει να είναι απλώς η επιθεώρηση της κατάστασης επί τόπου, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι το συριακό καθεστώς συμμορφώνεται με το πρωτόκολο του Αραβικού Συνδέσμου”.

Ο Γαλιούν πρόσθεσε εξάλλου ότι θα ήταν καλύτερο αν η ομάδα των παρατηρητών ήταν μεγαλύτερη και είχε καλύτερο εξοπλισμό. Μία πηγή που πρόσκειται στην αποστολή επεσήμανε στο Γερμανικό Πρακτορέιο ότι 150 με 200 παρατηρητές θα έχουν σταλεί στη Συρία μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει από τις συριακές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τους παρατηρητές και να τους επιτρέψουν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Μάρτιν Νεσίρκι, εκπρόσωπος του οργανισμού.

“Είναι απαραίτητο η ομάδα των παρατηρητών να έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς και την πλήρη συνεργασία της συριακής κυβέρνησης, αλλά και να διασφαλιστούν η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της”, επεσήμανε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε