Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Χάος στη νότια Λιβύη – 200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή

Χάος στη νότια Λιβύη – 200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή

Περίπου 200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από μια φυλακή της πόλης Σέμπχα στη νότια Λιβύη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Εκατόν ενενήντα επτά κρατούμενοι δραπέτευσαν χθες (Τρίτη) από τη φυλακή της Σέμπχα», δήλωσε πρώην εξεγερμένος και υπεύθυνος για την ασφάλεια της πόλης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η δικαστική αστυνομία που είναι υπεύθυνη για την φυλακή διευκόλυνε την απόδραση των κρατουμένων, η πλειονότητα των οποίων είναι του κοινού ποινικού δικαίου», πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Επισήμανε όμως ότι μεταξύ των δραπετών ήταν κι οπαδοί του παλαιού καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Μια βουλευτίνα που εκπροσωπεί την Σέμπχα στην Εθνοσυνέλευση, η Σουάντ Γκάνουν, δήλωσε από την πλευρά της ότι 250 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή.

Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των πόλεων της νότιας Λιβύης μποϊκοτάρουν από χθες Τρίτη τις συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή τους.

Η Γκάνουν έκανε λόγο για μια πόλη όπου επικρατεί «χάος» και κατήγγειλε την αύξηση της εγκληματικότητας στη Σέμπχα, της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών. Η ίδια υπογράμμισε ότι παρά τις προειδοποιήσεις των βουλευτών της περιοχής οι αρχές παραμένουν αδρανείς.

Οι αρχές της Λιβύης ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών φυλακών στη χώρα, οι οποίες βρίσκονταν στα χέρια των πρώην εξεγερμένων που πολέμησαν κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Όμως οι πρώην εξεγερμένοι καταγγέλλουν τη χαλαρότητα της αστυνομίας, κυρίως μετά την απόδραση τον Οκτώβριο περίπου 120 κρατούμενων του κοινού ποινικού δικαίου από φυλακή της Τρίπολης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει από τη μεριά τους τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρώην αξιωματούχων και οπαδών του παλαιού καθεστώτος στις φυλακές που δεν ελέγχονται από τις αρχές.

Διαβάστε

Λιβύη: 9 νεκροί και 122 τραυματίες στο πρώην προπύργιο του Καντάφι

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε