Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χάος στην Ταϊλάνδη – 33 νεκροί και 239 τραυματίες

Χάος στην Ταϊλάνδη – 33 νεκροί και 239 τραυματίες

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Μπανγκόκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη συνοικία που ελέγχουν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, δέχθηκε πυρά έπειτα από ισχυρή έκρηξη, αναγκάζοντας τους περίπου 100 πελάτες του να καταφύγουν στο υπόγειο.

“Κοιμόμουν όταν σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη, πολύ κοντά στο δωμάτιό μου”, δήλωσε ο Πέδρο Ουγκάρτε, ο οποίος καλύπτει την κρίση στην Ταϊλάνδη. “Βγήκα από το δωμάτιό μου και ο εξωτερικός τοίχος είχε χτυπηθεί από σφαίρες”, προσέθεσε ο Ουγκάρτε, ο οποίος διαμένει στο ξενοδοχείο Dusit Thani, το οποίο δέχθηκε πυρά.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΗΕ θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή. “Ζητούμε συνομιλίες με τον ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή”, δήλωσε ο Κοκαέου Πικουλθόνγκ, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών. “Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τους πυροβολισμούς και να αποσύρει τους στρατιώτες της που έχουν αποκλείσει τη ζώνη γύρω από το σημείο αυτό”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση αποκλεισμού του συνόλου της συνοικίας που ελέγχεται από τους “κόκκινους”, και έχει ως στόχο να καταπνίξει το κίνημα, στερώντας του τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλοί από τους ηγέτες των διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορούνται για “τρομοκρατία”, κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου. Ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να ανοίγει πυρ εάν οι διαδηλωτές πλησιάσουν στα 36 μέτρα από τις γραμμές του, είπε εκπρόσωπός του. Στρατιώτες εγκαθιστούσαν αγκαθωτά συρματοπλέγματα χθες στην εμπορική συνοικία.

Αυτόπτες κάνουν λόγο για μονόπλευρη σφαγή, καθώς οι οπλισμένοι στρατιώτες αποφεύγουν εύκολα τα αντικείμενα που τους πετούν οι διαδηλωτές και ανοίγουν πυρ με αυτόματα, ενώ έχουν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες πολυώροφων κτιρίων. Ανάμεσα

Νωρίς σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην εργατική συνοικία Κλονγκ Τόι, που ενδέχεται να μετατραπεί σε νέο επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εκεί χθες βράδι.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προσφέρθηκε χθες να εκκενώσει διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους εάν το επιθυμούν και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Μπανγκόκ.

Και οι δύο πλευρές διεμήνυσαν ότι “έρχονται ενισχύσεις”, με τους μεν διαδηλωτές, γνωστούς ως “κόκκινα πουκάμισα”, να καλούν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην επαρχία να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και το στρατό να κινητοποιεί κι άλλες μονάδες του. 

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων. 

Ο Βετζατζίβα είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ασφάλειας στην διάρκεια των κινητοποιήσεων, συζητά το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων, με στελέχη του στρατού και άλλων υπηρεσιών.

“Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ συζητά εάν και κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας υπό τις περιστάσεις”, δήλωσε ο Αμπίσιτ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Με τις νέες απώλειες ανέρχεται σε 63 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους και σε περίπου 1.700 των τραυματιών, από τα μέσα Μαρτίου που ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και του υπουργείου Υγείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε