Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Χάος χωρίς τέλος στη Βενεζουέλα – Ακόμη ένας άνδρας νεκρός

Χάος χωρίς τέλος στη Βενεζουέλα – Ακόμη ένας άνδρας νεκρός

Δεν έχει τέλος το δράμα των πολιτών της Βενεζουέλας. Οι ουρές για λίγα τρόφιμα έχουν γίνει καθημερινότητα. Το ίδιο και οι λεηλασίες και τα επεισόδια. Βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκάλυψε πως ακόμη ένας άνδρας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια λεηλασιών και επεισοδίων που προκλήθηκαν από την απόγνωση εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων.

Μόνο τον τελευταίο μήνα τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα εξαιτίας των ταραχών, την ώρα που η κυβέρνηση Μαδούρο παρακολουθεί αδύναμη να παρέμβει.

Η βουλευτής Μιλάγρος Πας δήλωσε ότι άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια στην πόλη Κουμανά. «Επικράτησε τεράστια σύγχυση. Γίνονταν ταυτόχρονα λεηλασίες σε διάφορα σημεία της Κουμανά. Λεηλατήθηκαν πάνω από 100 καταστήματα», είπε στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες της προέρχονται από ψηφοφόρους στην περιοχή της πόλης Κουμανά, πρωτεύουσας της επαρχίας Σούκρε.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Βίας στη Βενεζουέλα, καθημερινά καταγράφονται τουλάχιστον 10 λεηλασίες στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η αντιπολίτευση ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να απομακρυνθεί ο Μαδούρο από την προεδρία. Ο 53χρονος Μαδούρο κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι διεξάγουν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του και ότι θέλουν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα.

Όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται πως αποφάσισαν να παρέμβουν και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε πως θα γίνουν διμερείς συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βενεζουέλα. Λίγες ώρες πριν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση ή όχι του Μαδούρο από την εξουσία.

Ο Κέρι είπε ότι οι συνομιλίες με το Καράκας θα αρχίσουν αμέσως και επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Τόμας Σάνον, βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας ειδικευμένος στη Λατινική Αμερική. Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και το 2015 αλλά δεν απέφερε καρπούς.

Ουάσινγκτον και Καράκας εμπλέκονται σε διπλωματικές συγκρούσεις από την εποχή των κυβερνήσεων του Ούγο Τσάβες και του Τζορτζ Μπους. Ο Κέρι είπε ότι ο στόχος είναι να ξεπεραστεί η «παλιά ρητορική». «Δεσμεύθηκα να δω εάν αυτό μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, ας δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση των δύο χωρών», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι συνομιλίες θα έχουν επίσης στόχο να διευκολυνθεί ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, είπε ο Κέρι, ενώ την εξέλιξη, όσο κι αν φαντάζει απίθανο, χαιρέτισε και ο Μαρούρο! Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μάλιστα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική σχέση ΗΠΑ – Βενεζουέλας και μετά από οκτώ χρόνια να στείλουν η μια στην πρωτεύουσα τις άλλης πρεσβευτές!

«Προτείνω στον Τζον Κέρι “ας ορίσουμε πρεσβευτές”, είμαι έτοιμος. Οι ΗΠΑ έχουν πρεσβευτές στο Πεκίνο, στο Ανόι και στην Αβάνα», ανέφερε σε ομιλία του προς εκπαιδευτικούς. Ο Μαδούρο είχε προτείνει την αποστολή ενός πρεσβευτή στις ΗΠΑ το 2014, αλλά μέχρι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει αποδεχθεί τα διαπιστευτήριά του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EFE

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε