Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χαοτική η κατάσταση στην Αυστραλία – Πλημμύρισε ολόκληρος ο νότος

Περισσότερες από 30 πόλεις στη νοτιοανατολική Αυστραλία επλήγησαν σήμερα από τις πλημμύρες.

Ο νότος της χώρας που επλήγη πριν από δύο χρόνια από πυρκαγιές, με την σειρά του πλήττεται από πλημμύρες και παρουσιάζει ταχεία αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Στην πολιτεία Βικτόρια 13.000 κατοικίες πλημμύρισαν, 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και σχεδόν σε 80 πόλεις καταγράφεται μια πρωτοφανής άνοδος της στάθμης του νερού.

Στη Μελβούρνη 8.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις να σαρώνουν την πόλη. Παρόμοια προβλήματα έχουν και ορισμένες πόλεις στη Νέα Νότια Ουαλία.

“Πρόκειται για καταστροφή. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι χαμηλά στην πόλη που να μην έχει πλημμυρίσει”, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Το νησί της Τασμανίας στη νότια Αυστραλία αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο, με τις γέφυρες να έχουν καταστραφεί από τους χειμάρρους νερού και εκατοντάδες κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η πρωθυπουργός ‘Αννα Μπλάι συναντήθηκε σήμερα με κατοίκους ενός προαστίου του Μπρισμπέιν που υπέστη μεγάλες καταστροφές και τα ερείπια ακόμη σχηματίζουν βουνά στα πεζοδρόμια.

“Τουλάχιστον 28.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 3,1 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κουίνσλαντ επλήγησαν”, δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γουέιν Σουάν που συνόδευε την πρωθυπουργό.

Μια επιφάνεια 500.000 τ.χλμ., δηλαδή το αντίστοιχο της επιφάνειας της Ισπανίας, επλήγη από τη φυσική καταστροφή, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

“Οι πλημμύρες είχαν σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό, τις εξαγωγές, κυρίως του άνθρακα και στις επιχειρήσεις. Ακόμη είναι νωρίς να υπολογιστεί το ακριβές κόστος”, τόνισε ο Σουάν.

“Ορισμένοι από τους πληγέντες είναι ασφαλισμένοι, άλλοι όχι. Πρέπει να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια σε ορισμένους”, πρόσθεσε ο υπουργός που ανακοίνωσε ότι το ομοσπονδιακό κράτος και η πολιτεία Κουίνσλαντ αποδέσμευσαν από 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το καθένα για το ταμείο έκτακτης βοήθειας.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων προειδοποίησαν σήμερα για τους κινδύνους λοιμώξεων για δεκάδες χιλιάδες από τους πληγέντες που περπατούν εδώ και μέρες μέσα σε μια λάσπη-βούρκο, ενώ η θερμοκρασία στο Μπρισμπέιν κυμαίνεται στους 28 βαθμούς. 

Δέηση για τα θύματα

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της καταστροφής τελέστηκε σήμερα στην πολιτεία Κουίνσλαντ στη βορειοανατολική Αυστραλία, που επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων, ενώ στο νότο της χώρας χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους μετά τις νέες πλημμύρες που μαστίζουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι στο Κουίνσλαντ και σε όλη την Αυστραλία παρέστησαν στις θρησκευτικές λειτουργίες για τη μνήμη των νεκρών. Στην περιοχή, ο αριθμός των θυμάτων από τις 10 Ιανουαρίου αυξήθηκε σήμερα σε 17.

“Δυστυχώς ο αριθμός των θυμάτων μετά τις πλημμύρες αυξήθηκε και σήμερα, μετά τον εντοπισμό της σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας μέσα σε σπίτι στο Γκράνθαμ”, ένα χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Αννα Μπλάι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε