Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Χαριστική βολή για την Τουρκία το μακελειό στο Ατατούρκ – «Υπήρχαν παντού αίματα και διαμελισμένοι άνθρωποι» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

ΦΩΤΟ DAILY MAIL
ΦΩΤΟ DAILY MAIL

– Ημέρα Εθνικού Πένθους η σημερινή μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης
– Γρίφος πως κατάφεραν οι τρομοκράτες να παρακάμψουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
– Οι δράστες έφτασαν με ταξί και μόλις βγήκαν άρχισαν να γαζώνουν τους πάντες
– Ο ένας ανατινάχθηκε έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων και άλλοι δυο εντός του αεροδρομίου
– Συγκλονιστικά video έχουν καταγράψει τη στιγμή των εκρήξεων
– Τους 41 έφτασε ο αριθμός των νεκρών (44 μαζί με τους δράστες) – 13 ξένοι πολίτες ανάμεσα στα θύματα, κανείς δεν είναι Έλληνας
– Οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει: Μην έρχεστε στην Τουρκία! Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα ασφαλής

Η Τουρκία κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 239 άλλων χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σήμερα.

Τον περασμένο Οκτώβριο παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί έπειτα από τη διπλή επίθεση καμικάζι που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 103 ανθρώπους στο κέντρο της Άγκυρας. 

Oι συγκλινιστικές μαρτυρίες

Ο Λόρενς Κάμερον, βρετανός κάμεραμαν έζησε τον απόλυτο πανικό και την φρίκη. Μόλις είχε προσγειωθεί στο Ατατούρκ και θα πήγαινε στην Σμύρνη. Σήκωσε την φωτογραφική του μηχανή και κατέγραψε αυτό:

Δυο τουρίστες από τη Νότια Αφρική είδαν τα πάντα να γίνονται μπροστά στα μάτια τους. Ήταν στο αεροδρόμιο για να επιστρέψουν στην χώρα τους. Ήταν στις αναχωρήσεις ακριβώς πάνω από εκεί που έγιναν όλα. Στον χώρο των αφίξεων. «Ανεβαίναμε στις αναχωρήσεις όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Ήταν ένας άνδρας ντυμένος στα μαύρα με ένα όπλο στο χέρι που γυρνούσε μέσα στον χώρο. Μόλις φτάσαμε στον όροφο άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Πυροβολούσε όποιον έβρισκε μπροστά του. Δεν φορούσε μάσκα. Ήμουν σε απόσταση 50 μέτρων. Άρχισε να έρχεται κατά πάνω μας. Κοιτούσε γύρω του αγχωμένος για να δει αν θα τον σταματήσει κανείς και κατέβηκε τις σκάλες. Ακούσαμε και άλλους πυροβολισμούς και μετά μια έκρηξη».

Μια Γερμανίδα είπε ότι έπεσε στο πάτωμα όταν άκουσε την έκρηξη. «Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Παντού υπήρχε αίμα και διαμελισμένοι άνθρωποι».

Ράγισε το γυαλί της τουρκικής οικονομίας

Ο τουρκικός τουρισμός, ο οποίος είχε ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις, κινδυνεύει να πιάσει πάτο φέτος μετά τη χθεσινοβραδυνή τριπλή επίθεση καμικάζι στο διεθνές αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, η οποία υποδέχεται επίσης τους περισσότερους τουρίστες.

Αυτή η πέμπτη επίθεση καμικάζι που πραγματοποιείται μέσα σ’ έναν χρόνο στην Τουρκία φέρει, σύμφωνα με την Άγκυρα, τη σφραγίδα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εδώ κι έναν χρόνο, επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, που έχουν προκαλέσει σχεδόν 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, έχουν επιφέρει τη φυγή των τουριστών, οι αφίξεις των οποίων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 22 ετών. Έχουν προκαλέσει έτσι τεράστια ζημία σε μια βιομηχανία που έφερνε πολύ συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, σχεδόν 30 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Αυτό ήταν εξάλλου ένα από τα κίνητρα που είχαν αναφέρει ρητά τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), μια ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όταν είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε προκαλέσει 11 νεκρούς στις 10 Ιουνίου στην ιστορική συνοικία Μπεγιαζίτ στην τουριστική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

“Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους ξένους τουρίστες στην Τουρκία και αυτούς που θέλουν να μεταβούν εκεί: Οι ξένοι δεν είναι στόχος μας, αλλά η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα ασφαλής γι’ αυτούς”, είχε υπογραμμίσει η οργάνωση.

Στόχοι προμελετημένοι για να πλήξουν τον τουρισμό

Οι πρόσφατες επιθέσεις έπληξαν κατά προτεραιότητα εμβληματικά τουριστικά σημεία: στις 12 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, 12 γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε μια επίθεση καμικάζι στην πολυσύχναστη περιοχή Σουλταναχμέτ. Η επίθεση, η οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, πραγματοποιήθηκε δυο βήματα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Δύο μήνες αργότερα, στις 19 Μαρτίου, τέσσερις ξένοι τουρίστες –τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός– σκοτώθηκαν από έναν καμικάζι, και πάλι απ’ ό,τι φαίνεται του Ισλαμικού Κράτους, στη διασημότερη και πιο πολυσύχναστη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, την Ιστικλάλ.

Δεν ήταν τυχαία η ημερομηνία

Η χθεσινοβραδινή επίθεση στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε ενώ αρχίζει για τους Τούρκους η αργία του μπαϊράμ, που αποτελεί ευκαιρία για ταξίδια, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η θερινή περίοδος. Όμως για τον μήνα Μάιο, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση αφίξεων των τελευταίων 22 ετών, με πτώση του αριθμού των ξένων τουριστών κατά σχεδόν 35%, στους 2,5 εκατ. επισκέπτες.

Ο αριθμός των ρώσων τουριστών κατέρρευσε ευλόγως (κατά 90%) εξαιτίας τις διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, όμως οι αφίξεις μειώθηκαν πολύ και για τις άλλες εθνικότητες –με πρώτους τους Γερμανούς, τους Γεωργιανούς και τους Βρετανούς. Συνολικά τους πέντε πρώτους μήνες της χρονιάς μειώθηκαν κατα 23%.

Το Ισλαμικό Κράτος, εφόσον επιβεβαιωθεί η ευθύνη του, “έπληξε το δεύτερο πιο εμβληματικό σημείο της Κωνσταντινούπολης μετά την πλατεία Ταξίμ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για την Τουρκία στο Washington Institute.

Με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, στόχος γίνονται οι αερομεταφορές και η εταιρεία Turkish Airlines, καύχημα της σύγχρονης Τουρκίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στον κόσμο. “Το αεροδρόμιο είναι το κέντρο της Turkish Airlines, της μοναδικής τουρκικής εταιρείας που είναι γνωστή στο εξωτερικό, και το κέντρο της βιομηχανίας του τουρισμού”, λέει ο αναλυτής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει την τουριστική βιομηχανία που έχει αναστατωθεί από την περιρρέουσα ανασφάλεια μοιάζουν μάταιες. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άνοιξη ένα σχέδιο αρωγής ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει την τουριστική δραστηριότητα, το οποίο μοιάζει όμως εντελώς ανεπαρκές.
Στην απελπισία τους, οι τουρκικές αρχές βύθισαν μάλιστα πρόσφατα ένα αεροπλάνο Airbus A300 στη θάλασσα ανοικτά του Κουσάντασι, ενός πολύ δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου στο Αιγαίο, για να ενθαρρύνουν τον τουρισμό που συνδέεται με τις καταδύσεις. Πρόκειται για μια εικόνα που είναι ίσως συμβολική μιας ολόκληρης βιομηχανίας που βυθίζεται, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο τραγικός απολογισμός

Για 41 νεκρούς και 239 τραυματίες, κάνει λόγο ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 13 ξένοι υπήκοοι, κανείς από τους οποίους δεν είναι Έλληνας. Οι 13 ξένοι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους είναι 5 Σαουδάραβες, 2 Ιρακινοί, 1 Τυνήσιος, 1 Ουζμπέκος, 1 Κινέζος, 1 Ιρανός, 1 Ουκρανός και 1 Ιορδανός πολίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Οι 3 από τους 13 αυτούς ξένους πολίτες είχαν διπλή υπηκοότητα.
 

Πηγή φωτογραφίας: t24.com.tr

Οι εικόνες από το εσωτερικό και το εξωτερικό του αεροδρομίου, όπου το βράδυ της Τρίτης (28.06.2016) τρεις καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισαν το θάνατο είναι σοκαριστικές. Παντού καταστροφή. Σπασμένα τζάμια, τοίχοι κατεστραμμένοι και συνεργεία που προσπαθούν να κάνουν πάλι το αεροδρόμιο λειτουργικό.

Τα ερωτήματα πολλά και όλα αναπάντητα. Πως κατάφεραν τρεις καμικάζι, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά να φτάσουν μέχρι την αίθουσα αναχωρήσεων. Πως το πάθημα των Βρυξελλών δεν έγινε μάθημα; Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν «καρμπόν» εκείνης στο Ζάβεντεμ στις 22 του περασμένου Μαρτίου. Ακόμη και στον τρόπο που έφτασαν ως το σημείο της επίθεσης οι δράστες: και αυτή τη φορά πήραν ταξί!

 

Ο πρώτος από τους δράστες άνοιξε πυρ κατά των ανυποψίαστων πολιτών έξω από το κτίριο των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησε συμπλοκή με αστυνομικούς αλλά ο δράστης κατάφερε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε πάνω του. Οι άλλοι δυο συνεργοί του κατάφεραν και μπήκαν μέσα στο αεροδρόμιο. Κι αυτοί πυροβόλησαν και πυροδότησαν τα εκρηκτικά. Ο ένας απ’ αυτούς, όπως έχει καταγραφεί σε ένα συγκλονιστικό video, δέχτηκε τα πυρά ενός ήρωα αστυνομικού. Όταν εκείνος πλησίασε τον δράστη και είδε τα εκρηκτικά, έτρεξα μακριά. Δευτερόλεπτα μετά, ο καμικάζι ανατινάχθηκε!

Αν και η τουρκική ηγεσία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι πίσω από το λουτρό αίματος στο Ατατούρκ είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, για την ώρα δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης.

Την επόμενη μέρα του μακελειού το κύριο ερώτημα που διατυπώνεται σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Κι αυτό τη στιγμή που από χτες το πρωί ήταν δεδομένη η αμερικανική προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.

Και αυτή τη φορά, η κυβέρνηση διέταξε… σιγή ασυρμάτου. Από τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση παρατηρούνται προβλήματα στην πρόσβαση σε facebook, twitter και youtube. Η κρατική Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνίας που είναι αρμόδια για θέματα Διαδικτύου σε της ανακοίνωση υπενθύμισε την απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών που επιβλήθηκε χτες το βράδυ. Επεσήμανε μάλιστα ότι θα ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία εναντίον όσων αναρτούν στο Διαδίκτυο εικόνες από τις χτεσινές επιθέσεις, πράγμα που «εξυπηρετεί τους σκοπούς της τρομοκρατίας».

Όλα αυτά ενώ σιγά σιγά το Ατατούρκ προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του. Ήδη, από τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης επαναλαμβάνονται οι πτήσεις της Turkish Airlines, της Aegean κι άλλων εταιριών. Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης, πάντως, η Turkish Airlines έχει ανακοινώσει ότι οι κρατήσεις για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου 2016, είτε θ’ αλλάξουν είτε θα γίνει επιστροφή των χρημάτων στους επιβάτες, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι ανάλογα με τις επιλογές των επιβατών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε