Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Χαστούκι” για Ολάντ: απορρίφθηκε ο νόμος για φορολόγηση 75%

“Χαστούκι” για Ολάντ: απορρίφθηκε ο νόμος για φορολόγηση 75%

Πολιτική ήττα για τον Φρανσουά Ολάντ είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας να απορρίψει το νόμο για φορολογικό συντελεστή 75% στα εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μάλλον ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ έχει πολλούς θαυμαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας!

Από την πρώτη μέρα της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί πως θα φορολογήσει με 75% τους πλούσιους. Και το έκανε όταν ανέλαβε πρόεδρος της Γαλλίας. Προκάλεσε αντιδράσεις με πιο πρόσφατη εκείνη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ που δε δίστασε να… αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον πρωθυπουργό, Ζαν Μαρκ Ερό, πριν μετακομίσει σε ένα χωριό του Βελγίου για να γλιτώσει από την εφορία!

Όμως σήμερα ήρθε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίς να κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό και να βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Ολάντ. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τις νέες μεθόδους για τον υπολογισμό του φόρου περιουσίας.

Στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο αναφέρει ότι ο προσωρινός συντελεστής του 75% για περίοδο δύο ετών είναι αντισυνταγματικός καθώς – αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος – εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά.
Ως αποτέλεσμα, αναφέρει το δικαστήριο, ο φόρος “δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων”.

Ύστερα από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανασυντάξει την πρότασή της για φορολογικό συντελεστή 75% και θα την καταθέσει εκ νέου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα «κοστίσει» στο γαλλικό κράτος έσοδα από φόρους ύψους περίπου 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ.
“Τα απορριφθέντα μέτρα αντιστοιχούν σε 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιό μας για την μείωση του ελλείμματος δεν θα επηρεαστεί”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Ολάντ θα καταθέσει εκ νέου πρόταση για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα το 2013 και το 2014.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο την πρόταση για την επιβολή του φόρου ύψους 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έξαλλος ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ επιτίθεται στον πρωθυπουργό και παραδίδει το διαβατήριό του

Γάλλος πρωθυπουργός: Αξιοθρήνητος ο Ντεπαρντιέ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε