Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

“Χαστούκι” στον Σαρκοζί η ήττα στις δημοτικές εκλογές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Νίκη των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, έκπληξη το ποσοστό της ακροδεξιάς.

Το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών από τους Σοσιαλιστές.

Το UMP έρχεται δεύτερο, σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας ποσοστό 26,7% σύμφωνα με το ινστιτούτο TNS Sofres, ενώ το OpinionWay του δίνει ποσοστό 27,3%. Σε κάθε περίπτωση, οι Σοσιαλιστές προηγούνται με ποσοστό μεταξύ 29,1 – 30% και επιπλέον θα μπορέσουν να συμμαχήσουν στο δεύτερο γύρο με τους Πράσινους, που λαμβάνουν ποσοστό 13,1%. Η κεντροαριστερά, που σήμερα ελέγχει τις 24 από τις 26 περιφέρειες, ελπίζει ότι θα καταφέρει να επικρατήσει παντού.

Έκπληξη στον πρώτο γύρο ήταν το σχετικά υψηλό ποσοστό, περίπου 10%, που λαμβάνει η ακροδεξιά του Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Νικητής όμως τον εκλογών ήταν η αποχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι τρεις ώρες πρίν κλείσουν οι κάλπες μόνο το 39,29% είχε ψηφίσει, ενώ στις εκλογές του 2004 την ίδια ώρα, η προσέλευση ανερχόταν στο 49,66%.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η συμμετοχή θα πέσει στο 50% — καταγράφοντας ένα ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μετά την ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία, με περίπου 3 εκατομμύρια Γάλλους χωρίς δουλειά. 

Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα μικρότερα ποσοστά αποδοχής από τις εκλογές του 2007 και μετά, πράγμα το οποίο ανάγκασε το κεντροδεξιό κόμμα να προβάλλει τον πρωθυπουργό Φιγιόν ως κύριο πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε