Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Χελμουτ Κολ: “Αν ήμουν Καγκελάριος δεν θα άφηνα την Ελλάδα να μπει στο ευρώ”

Χελμουτ Κολ: “Αν ήμουν Καγκελάριος δεν θα άφηνα την Ελλάδα να μπει στο ευρώ”
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.08.2011 | 20:59
Πρώτη δημοσίευση: 25.08.2011 | 13:02

Νέα επίθεση του Χέλμουτ Κολ στην Μέρκελ όμως αυτή την φορά οι σφαίρες πήραν και την Ελλάδα μαζι.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ένας από τους ηγέτες που συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη δεκαετία του 1990, εξαπέλυσε μια εντελώς ασυνήθιστη δημόσια επίθεση στην εξωτερική πολιτική της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι δεν έχει κατεύθυνση και υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσει τη γερμανική επιρροή.
 
Οι επικρίσεις του Κολ στην πρώην προστατευόμενή του αποτελεί άλλη μια ένδειξη της δυσαρέσκειας στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης για την πολιτική της καγκελαρίου, ειδικά το πώς χειρίστηκε τις κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη.
 
"Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας εδώ και πολλά χρόνια -- στο εσωτερικό και στο εξωτερικό", είπε ο Κολ, πολιτικός μέντορας της Μέρκελ στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), σε συνέντευξή του στην διμηνιαία επιθεώρηση Internationale Politik.
 
"Οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα που ανήκεις και πού πας", τόνισε ο Κολ.
 
Ο συντηρητικός πολιτικός, που είναι 81 ετών και η υγεία του έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, σπάνια δίνει συνεντεύξεις.
 
Μιλώντας στην επιθεώρηση, τόνισε ότι η ΕΕ έπρεπε να σταθεί στο πλάι της Ελλάδας.
 
Παράλληλα, επέκρινε έντονα το γεγονός ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την προστασία των αμάχων νωρίτερα εφέτος.
 
Επισήμανε ακόμα ότι η επιρροή της χώρας του στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρεί, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί πως ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα ερχόταν στην Ευρώπη και δεν θα επισκεπτόταν τη Γερμανία.
 
"Πρέπει να φροντίσουμε να μην τα χάσουμε όλα. Πρέπει να ανακτήσουμε κατεπειγόντως την αξιοπιστία που είχαμε στο παρελθόν", υπογράμμισε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, πρόσθεσε, πρέπει να "αρχίσουν ξανά να αναλαμβάνουν ευθύνες" σε διεθνές επίπεδο. "Πρέπει επειγόντως να πάψουμε να είμαστε στενόμυαλοι και να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά με μια φωνή", πρόσθεσε.
 
Μιλώντας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ο Κολ είπε ότι τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα, αλλά πρόσθεσε ότι είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη εάν δεν εφαρμόζονταν προηγουμένως μεταρρυθμίσεις. "Εάν ήμουν εγώ καγκελάριος, η Γερμανία δε θα συναινούσε στην ένταξη της Ελλάδας (στο ευρώ) χωρίς να υπάρξουν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις", σημείωσε.
 
Επέκρινε επίσης την επανεμφάνιση ισχυρών ακροδεξιών αισθημάτων στη Γερμανία, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας των γερμανών πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις νωρίτερα εφέτος από την κυβέρνηση Μέρκελ.
 
Η επιθεώρηση έδωσε την συνέντευξη στην δημοσιότητα πριν από την κυκλοφορία του τεύχους της, αύριο Παρασκευή.
 
Η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε στην κριτική του Κολ εξαίροντας τα επιτεύγματά του, ειδικά την επανένωση της Γερμανίας και την ένωση της Ευρώπης, από τις στήλες της εφημερίδας S?ddeutsche Zeitung.
 
"Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων εργάζεται για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις προκλήσεις της εποχής μας μαζί με τους εταίρους στην Ευρώπη και στον κόσμο", ανέφερε.
 
 
    Διαδώστε αυτό το άρθρο