Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Χιλή: Προχωρούν οι εργασίες για τη δεύτερη σήραγγα

ΦΩΤΟ REUTERS

Η γεώτρηση για τη διάνοιξη μιας δεύτερης βοηθητικής σήραγγας ώστε βοηθηθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων ξεπέρασε ήδη τα 100 μέτρα.

100 μέτρα βάθος, κάτι που δεν είχε καταφέρει επί οκτώ ημέρες το πρώτο γεωτρύπανο, το Strata 950, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων του Σαν Ζοζέ, ανέφερε ο επικεφαλής μηχανικός Μιγκέλ Φορτ.

Το Τ-130 προχωρώντας θα κάνει ένα άνοιγμα διαμέτρου τουλάχιστον 66-70 εκατοστών ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, ένας-ένας οι 33 με τη βοήθεια και ενός ειδικού κλωβού.

Σύμφωνα με τις αρχές οι 33 θα μπορέσουν να μεταφερθούν στην επιφάνεια -καλώς εχόντων των πραγμάτων-μεταξύ των αρχών Νοεμβρίου και των αρχών Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των εγκλωβισμένων είναι και ένας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του 80, ο Φράνκλιν Λόμπος, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του μεταλλωρύχους θα μπορέσει να δει σήμερα απ ευθείας τον φιλικό αγώνα Ουκρανίας-Χιλής με τη βοήθεια ενός συστήματος ειδικών οπτικών ινών που θα φτάσουν 700 μέτρα κάτω από τη Γη.

Παράλληλα οι αρχές θα κατεβάσουν στους εγκλωβισμένους ειδικά φάρμακα και αντιβιοτικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα δόντια, άλλους που παρουσίασαν υπέρταση και άλλους με δερματολογίες παθήσεις.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε τέλος ότι οι 33 γευματίζουν κανονικά και ότι τους χορηγούνται τουλάχιστον 2.400 θερμίδες καθημερινά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε