Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χιλή: Θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει οι παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι

ΦΩΤΟ REUTERS

Αρκεί μια σκάλα κινδύνου να ήταν στη θέση της την κρίσιμη στιγμή! Οι 33 εγκλωβισμένοι εργάτες να είχαν καταφέρει να διαφύγουν έγκαιρα.

Τη συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορν, τονίζοντας έτσι την ευθύνη των ιδιοκτητών του ορυχείου, οι οποίοι φρόντισαν να αποποιηθούν οποιασδήποτε ευθύνης.

«Προσπάθησαν να διαφύγουν. Αλλά έλειπε κάποια σκάλα, για να το κατορθώσουν»,τόνισε ο Γκόλμπορν, μετά την επικοινωνία του με τους παγιδευμένους -από τις 5 Αυγούστου- εργάτες.

Όπως εξήγησε οι μεταλλωρύχοι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν κατά τις πρώτες 48 ώρες που ακολούθησαν την καθίζηση στο ορυχείο χρυσού και χαλκού Σαν Χοσέ, 800 χλμ βορείως του Σαντιάγο, αρκεί να υπήρχε μία σκάλα διαφυγής δίπλα στον κύριο αγωγό εξαερισμού.

Ο αγωγός στις 5 Αυγούστου (οπότε συνέβη το περιστατικό) δεν είχε καλυφθεί ακόμη από χώμα και μέχρι το Σάββατο, που συνέβη η καθίζηση. Είναι 48 ώρες και εάν υπήρχε αυτή η σκάλα, θα τους επέτρεπε να βγούνε, σύμφωνα με τον Γκόλμπορν.

Οι καθιζήσεις απέκλεισαν αμέσως μετά την διέξοδο, απομακρύνοντας την πιθανότητα μίας γρήγορης διαφυγής. Τώρα οι αρχές εκτιμούν πως οι εργασίες απεγκλωβισμού των 33 εργατών θα απαιτήσουν «τρεις με τέσσερις μήνες».

Ο χιλιανός όμιλος Σαν Εστέβαν, ιδιοκτήτης του ορυχείου, έχει τονίσει επανειλημμένως πως έχει «ήρεμη» τη συνείδησή του, όσον αφορά τις ευθύνες για το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης
Θα πρέπει να μείνουν θαμμένοι για 4 μήνες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε