Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Χιλιάδες Ρώσοι βγήκαν στους δρόμους κατά του Πούτιν

Χιλιάδες Ρώσοι βγήκαν στους δρόμους κατά του Πούτιν

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Μόσχα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Οι εκτιμήσεις των οργανωτών της αντικυβερνητικής διαδήλωσης, υπολογίζουν τους συμμετέχοντες σε περίπου 150.000. Η αστυνομία απλώς αρκέστηκε να αναφέρει ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ειρηνικά, και δεν υπήρξαν συλλήψεις κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση που για να πραγματοποιηθεί δόθηκε εκ των προτέρων ειδική άδεια από τις αρμόδιες αρχές, έγινε στη κεντρική πλατεία Ζαχάρωφ της Μόσχας, με ομιλητές από τις περισσότερες αντιπολιτευτικές ομάδες της Ρωσίας.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με την ονομασία η «Πορεία των Εκατομμυρίων», ζήτησαν κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δίκαιες εκλογές και το δικαίωμα να επικρίνουν τη κυβέρνηση μέσω της κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε ο Σεργκέι Ουνταλτσόφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιnterfax.

«Κύριο σύνθημα μας είναι τέλος στην πολιτική καταπίεση», σημείωσε ο Ουλντατσόφ, που μαζί με μερικούς υποστηρικτές του συνελήφθησαν από την αστυνομία, αργά το Σάββατο, καθώς υπήρξαν υποψίες ότι προσπάθησαν να οργανώσουν μια νέα διαδήλωση χωρίς άδεια, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία, ανέφερε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Ο Ουλντατσόφ είναι ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, μιας πολιτικής εξωκοινοβουλευτικής ομάδας, που αντιτίθεται στην ελεύθερη αγορά. Ο πρώην πρωθυπουργός και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ είπε ότι «αν δεν απαιτούμε την ανατροπή του Πούτιν, αν εμείς δεν απαιτούμε νέες προεδρικές εκλογές, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα στη χώρα».

Για τη διατήρηση της ασφάλειας στη Μόσχα είχαν αναπτυχθεί προς το κέντρο της Μόσχας περισσότεροι από 7.000 ένστολοι.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν, ότι επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας ήταν ετοιμοπόλεμες, καθώς λεωφορεία γεμάτα με αστυνομικούς, ήταν σταθμευμένα σε παράπλευρους δρόμους ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από την πλατεία την ώρα της συγκέντρωσης.

Μικρότερες διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία, διεξήχθησαν στην Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ, στην πόλη της κεντρικής Σιβηρίας, Αικατερίνμπουργκ, αλλά και στο νότο της Ρωσίας στις πόλεις Σαμάρα και Βόλογκογκράντ.

Στην πόλη της κεντρικής Ρωσίας Νόβγκοροντ, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχα, η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα κατά τη διάρκεια της εκεί διαδήλωσης.

Πριν από τη σύλληψή τους, οι διαδηλωτές φώναζαν, «Αρκετά με τη ληστεία και την ταπείνωση. Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη».

Διαβάστε
Χιλιάδες Ρώσοι διαδηλώνουν κατά του Πούτιν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε