Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των καρτέλ ναρκωτικών και των πολιτικών

REUTERS
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Μεξικού κατά της βίας από το καρτέλ της κοκαΐνης αλλά και της διαφθοράς του πολιτικού κόσμου.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές προέβησαν σε σιωπηλή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού, την Κυριακή, απαιτώντας να μπει τέλος στη βία από τον πόλεμο των βαρόνων των ναρκωτικών, στη χώρα.
 
Ο διοργανωτής της σιωπηλής πορείας διαμαρτυρίας, ο ποιητής Χαβιέ Σισίλια, στην ομιλία του προς το πλήθος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ασφάλειας, Τζενάρο Γκαρσία Λούνα και προέτρεψε τους συγκεντρωμένους πολίτες να υιοθετήσουν το, όπως αποκαλείται, ” Σύμφωνο των πολιτών ενάντια στη βία “.
 
Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει τη σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα πριν από τέσσερις μέρες από την πόλη Κουερναβάκα, 80 χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Μεξικού.
 
Ο Σισίλια που ο ένας του γιος έπεσε θύμα του πολέμου των εμπόρων των ναρκωτικών, τον περασμένο Μάρτιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να περιορίσει την βία μεταξύ των βαρώνων της κοκαΐνης.
 
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν, το 2006, περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον ακύρηχτο πόλεμο μεταξύ των συμμοριών που διακινούν τα ναρκωτικά.
 
Ο ακτιβιστής Χαβιέ Σισίλια απευθυνόμενος σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος τουλάχιστον 90.000 πολιτών, κατηγόρησε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας για διαφθορά και διασυνδέσεις με τους βαρόνους της κοκαΐνης και κάλεσε τους κομματικούς μηχανισμούς να προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση στο χώρο τους γιατί οι πολίτες της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο τις κομματικές ηγεσίες.
 
” Η διαφθορά στην καρδιά αλλά και στα θεμέλια των κομματικών μηχανισμών μας έχει πλέον προσπεράσει “, είπε ο Σισίλια και προειδοποίησε ότι αν οι πολιτικοί δεν αυτοκαθαρθούν από τη διαφθορά και τις παράνομες διασυνδέσεις τότε ” οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε ποιο καρτέλ ναρκωτικών και σε ποιον εγκάθετο μηχανισμό εξουσίας επιλέγουν για να κυβερνήσει “.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε