Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Παρίσι και Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Παρίσι και Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.09.2012 | 21:18
Πρώτη δημοσίευση: 30.09.2012 | 21:17

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, δύο ημέρες προτού η συνθήκη αυτή έρθει στη Βουλή για συζήτηση και επικύρωση.

Η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε από το Αριστερό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων και άλλων οργανώσεων που αντιδρούν στο "Σύμφωνο της Λιτότητας", όπως το αποκαλούν. Πάντως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αναμένεται να περάσει σχετικά εύκολα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, χάρη στις ψήφους της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Επικεφαλής των διαδηλωτών είχε τεθεί ο ίδιος ο Μελανσόν ο οποίος δήλωσε ότι η κινητοποίηση αυτή "συνιστά την ένταξη του κινήματος του γαλλικού λαού στο πλευρό των άλλων λαών που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα". Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ και φώναζαν συνθήματα όπως "Αντίσταση!", "Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλουμε τη συνθήκη σου" και "Στην Ελλάδα και στη Γαλλία, να αγωνιστούμε για τα δημόσια οικονομικά".

"Η συνθήκη αυτή θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία. Ήδη βλέπουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη οδηγούν στην ύφεση για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στον τοίχο", είπε ένας διαδηλωτής, ο Πιερ Καλφά.

Το Αριστερό Μέτωπο εκτιμά ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 40.000 άνθρωποι. Η αστυνομία απέφυγε να δώσει τη δική της εκτίμηση καθώς αυτή είναι η συνήθης πρακτική της όταν πρόκειται για διαδηλώσεις που οργανώνονται από πολιτικά κόμματα.

Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργάνωσαν και στις Βρυξέλλες τα βελγικά συνδικάτα. Οι διαδηλωτές (1.500 κατά την αστυνομία, πολλές χιλιάδες κατά τους οργανωτές) ζήτησαν "πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές" στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τέτοιες που "θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και θα επιτρέψουν την ευημερία για όλους". Μεταξύ άλλων κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο να λάβει "αποτελεσματικά μέτρα" για να μειωθεί η ανεργία των νέων και να επιβάλει "πιο δίκαιη φορολόγηση" υιοθετώντας ένα φόρο για τις μεγάλες περιουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι Γάλλοι   Διαδώστε αυτό το άρθρο