Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης

Σχεδόν 60.000 άνθρωποι συμμμετείχαν σήμερα σε διαδήλωση στη Μαδρίτη που διοργάνωσαν τα συνδικάτα, διαμαρτυρόμενοι κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας με σύνθημα “Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα. Πρέπει να τους σταματήσουμε”, όπως έγραφε ένα πανό.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σήμερα σε 56 ισπανικές πόλεις και το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρεί, αλλά αναμένεται να κλιμακωθεί και με γενική απεργία τον Νοέμβριο.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα λιτότητας θα αυξήσουν το ποσοστό ανεργίας και την ανασφάλεια στον εργασιακό χώρο σε μια χώρα που βιώνει την δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια και όπου το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει σε σημείο-ρεκόρ.

Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα σχεδόν αγγίζει το 25% και το 50% των ανέργων είναι νέοι.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας κατά τους εννέα μήνες που βρίσκεται στην εξουσία και τα συνδικάτα δηλώνουν ότι θα κατέβουν σε γενική απεργία αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εφαρμογή των μέτρων.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Ελ Παϊς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 77% των ισπανών στηρίζουν τους διαδηλωτές, ενώ το 90% και πλέον εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα γίνουν συχνότερες.

Η κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της δημοτικότητάς της και είναι αναγκασμένη να πείσει τους επενδυτές ότι θα μπορέσει να ελέγξει τις κοινωνικές αναταραχές και να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων.

Το δικαίωμα του διαδηλώνειν έχει γίνει “καυτό” θέμα συζήτησης στην Ισπανία από τις 25 Σεπτεμβρίου που μια διαδήλωση κατέληξε σε 35 συλλήψεις και στον τραυματισμό 64 ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Απόβαση” ΔΝΤ στην Ισπανία από 15 Οκτωβρίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε