Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι λόγω χιονιού – Σε λευκό κλοιό Ρουμανία-Βουλγαρία

Για δεύτερη μέρα Ρουμάνια και Βουλγαρία παραμένουν στο έλεος του χιονιά. Αποκλεισμένοι δρόμοι και εκκλήσεις στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδι.

Περισσότερα από 1000 αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα σε αυτοκινητόδρομους και εθνικές και επαρχιακές οδικές αρτηρίες της Ρουμανίας, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 36ωρο.

Οι αυτοκινητόδρομοι Α1, Α2 και Α4 και επαρχιακοί οδικοί άξονες παραμένουν αποκλεισμένοι, ενώ 53 εθνικές οδοί είναι μερικώς ή πλήρως αποκλεισμένες, καθώς δεν έχουν ακόμη καθαριστεί από το χιόνι. Στις επαρχίες Τουλτσέα και Κονστάτζα (στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας), η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε 131 επαρχιακούς δρόμους.

Σε όλη τη χώρα στήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς σε ασφαλείς περιοχές 2300 ανθρώπων.

Περίπου 55 πόλεις και χωριά στη Ρουμανία έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, καθώς είναι αδύνατη η προσέγγισή τους. Σε 139 πόλεις και χωριά στις επαρχίες Μπουζάου (ανατολικά), Καλαράσι, Γκιουργκίου, Άργκες, Νταμπόβιτα (νότια) και Κονστάντζα (νοτιανατολικά) έχει διακοπεί μερικώς ή πλήρως η ηλεκτροδότηση και σε άλλες 120 περιοχές καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης το τελευταίο 24ωρο έλαβαν μέρος 3800 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες και εργαζόμενοι στην Εταιρεία Αυτοκινητόδρομων και Εθνικών Οδών.

Τα ξημερώματα, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας του στρατού επιστρατεύθηκαν για τη διανομή καυσίμων, τροφίμων, νερού και ζεστών ροφημάτων στους ανθρώπους που παραμένουν αποκλεισμένοι στα οχήματά τους.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια με 5000 στρατιώτες που θα αναλάβουν δράση για τη διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν.

Στη Βουλγαρία τώρα, ο “κόκκινος συναγερμός” στους δρόμους παραμένει, παρά τη βελτίωση του καιρού.

Παραμένει σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για φορτηγά αυτοκίνητα με βάρος που υπερβαίνει τους 10 τόνους. Η άρση της απαγόρευσης για την κίνηση των φορτηγών τράνζιτ προς την Ευρώπη, θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση στη Ρουμανία.

Με εξαίρεση κάποια τμήματα του εθνικού δικτύου στα βορειοανατολικά, όπου συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι καλύπτουν συνεχώς τους δρόμους με χιονοστιβάδες, σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας οι δρόμοι έχουν ανοίξει.

Η κυβέρνηση έκανε νέα έκκληση προς τους οδηγούς να μην ταξιδεύουν αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κι αν υπάρχει, πρέπει να έχουν γεμάτα ντεπόζιτα βενζίνης, επαρκή ποσότητα τροφής και νερού, κινητά τηλέφωνα με φορτισμένη μπαταρία και οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν πια μόνο η περιφέρεια Σμόλιαν στο κεντρικό μέρος της βουλγαρικής Ροδόπης και δύο μικροί ορεινοί δήμοι.

«Από βδομάδα έρχεται κρύο … Σιβηρίας, με θερμοκρασίες της τάξεως των -20 βαθμών Κελσίου» γράφει ο σημερινός Τύπος, επικαλούμενος την πρόγνωση του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη νοτιοανατολική Ευρώπη – Ενας νεκρός στη Βουλγαρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε