Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώνονται στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστειακής στάχτης

Γεμάτος ακυρώσεις ο πίνακας αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ΦΩΤΟ REUTERS
Γεμάτος ακυρώσεις ο πίνακας αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ΦΩΤΟ REUTERS

Συγκοινωνιακό χάος έχει προκαλέσει το νέφος της ηφαιστειακής σκόνης από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, η οποία έχει απλωθεί πάνω από την Ευρώπη, ακινητοποιώντας χιλάδες αεροσκάφη.

Το βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας θα καλυφθεί σήμερα πλήρως από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία από τις 21:00 ώρα Ελλάδας. Πολλά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και της Μόσχας, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. 

Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Δανίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον ως τις 09:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου. Τον εναέριο χώρο της μέχρι νεοτέρας έκλεισε και η Αυστρία, ενώ στη Γαλλία και τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού θα παραμείνουν κλειστά στην κυκλοφορία έως το μεσημέρι του Σαββάτου (13:00 ώρα Ελλάδας). Συνολικά έχουν κλείσει 25 αεροδρόμια.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Lufthansa από και προς τα αεροδρόμια της Γερμανίας. Την ακύρωση όλων των πτήσεών της στη βόρεια Ευρώπη και στις χώρες τις Βαλτικής μέχρι τη Δευτέρα (12Η00 GMT) ανακοίνωσε και η Ryanair.
Οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν την πλήρη επιστροφή του εισιτηρίου τους ή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους για να ταξιδεύσουν μετά από την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πιθανότατα το Σάββατο θα κλείσουν το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές. Το αεροδρόμιο Μπολζάνο, επίσης στη βόρεια Ιταλία, που όμως είναι πολύ μικρότερο, θα κλείσει μάλλον αργότερα σήμερα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν καταφέραν να φτάσουν στους προορισμό τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης.

Αεροδρόμιο Χιθροού - Λονδίνο ΦΩΤΟ REUTERS

Στη Φρανκφούρτη, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης δεν γίνεται καμία πτήση, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα γερμανικά αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Λειψίας. 

Ουρές στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. ΦΩΤΟ REUTERS

Κλειστός είναι ο εναέριος χώρος και της Λιθουανίας.

Ο εναέριος χώρος πάνω από το πολωνικό αεροδρόμιο του Ρζεζόφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, έκλεισε σήμερα το απόγευμα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, γεγονός που σημαίνει ότι διακόπτονται οι πτήσεις σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της χώρας, όπως έγινε γνωστό από την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
 
Το Σάββατο και την Κυριακή, η Πολωνία αναμένει να υποδεχθεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών -μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίντρι Μεντβέντεφ- για την κηδεία του εκλιπόντος πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. 

Κλειστός και ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας. Καμία πτήση εως την  Κυριακή στην Φινλανδία.

Ακύρωση πτήσεων προς το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη από την Αυστραλία ανακοίνωσε και η αυστραλιανή Qantas.

Ακυρώσεις πτήσεων και στο αεροδρόμιο του Αμβούργου. ΦΩΤΟ REUTERS
  
Πληθώρα πτήσεων ακυρώθηκαν και από πολλούς ασιατικούς προορισμούς, όπου η Singapore Airlines ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση των πτήσεών της από και προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μόναχο, Άμστερνταμ και Παρίσι.

Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία. 

Συνολικά είκοσι πτήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways: από Τόκιο προς Παρίσι, Άμστερνταμ, Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη, με τις οποίες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν περίπου 2.300 επιβάτες. 

Ειδικοί ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις του ηφαιστείου. Πάντως και τα μέχρι στιγμής προκληθέντα προβλήματα έχουν σημαντικότατο οικονομικό αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί σοβαρότατα από την οικονομική κρίση. 
 
Αρκετά προβλήματα όμως και στις πτήσεις από Αθήνα

Και όλα αυτά ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται η καθίζηση τη σκόνης να προκαλέσει προβλήματα υγείας τους Ευρωπαίους πολίτες. Αν αυτό συμβεί, συστήνεται σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης
Ποιές πτήσεις ακυρώνονται στην Αθήνα λόγω ηφαιστειακής σκόνης 
Θα φτάσει και στην Ελλάδα η ηφαιστειακή σκόνη;
Ζημιές εκατομμυρίων στις αεροπορικές εταιρείες λόγω ηφαιστείου! 
Νοίκιασε ταξί από το Οσλο για τις Βρυξέλλες για ν’ αποφύγει την ηφαιστειακή τέφρα! 
ΠΟΥ: Κίνδυνος για την υγεία αν η σκόνη κατακαθίσει
Πως να αποζημιωθείτε όταν ακυρωθεί η πτήση σας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε