Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Χίτλερ: Το σπίτι που γεννήθηκε περνάει στο Αυστριακό κράτος [pics]

Χίτλερ: Το σπίτι που γεννήθηκε περνάει στο Αυστριακό κράτος [pics]

Μετά από πολλές συζητήσεις η αυστριακή Βουλή αποφάσισε ότι το σπίτι όπου μεγάλωσε και έζησε μέχρι τα τρία του ο Αδόλφος Χίτλερ θα περάσει στο… κράτος! Κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο, το ποσό που θα δοθεί στην ιδιοκτήτρια του.

Ωστόσο, αν και πρόκειται για ένα παλαιό, απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση “Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15” στο Μραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, το κράτος το έχει πληρώσει πολύ ακριβά!  Από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών το νοικιάζει ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργούσε εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Φωτό από Reuters

Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού ανέχεται σε 4.800 ευρώ που “μοιράζονται” σε αναλογία 60 – 40, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Φωτό από Reuters

Με τον νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Θέλουν να διώξουν τον “Χίτλερ” από το σπίτι

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από το σπίτι που θυμίζουν έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Φωτό από Reuters

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις για χρήση, μετά την διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οτιδήποτε το συνδέει με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Φωτό από Reuters

Ο ίδιος σχεδιάζει τη διεξαγωγή διαγωνισμού αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, θέτοντας ως στόχο, μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση που θα αλλάζει ριζικά την εικόνα του για να μην αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Πως ψήφισαν στη Βουλή

Δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις, η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ψήφισε αργά χθες βράδυ (14-12-2016) με μεγάλη πλειοψηφία,το σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση από το αυστριακό κράτος του πατρικού σπιτιού του Χίτλερ.

Φωτό από Reuters

Κατά της απαλλοτρίωσης τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές του μικρού κόμματος “Ομάδα Στρόναχ”, του εκκεντρικού Αυστρο-Καναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ και μερικοί από τους βουλευτές του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ.

Το σπίτι της οικογένειας που “στοιχειώνει” ακόμα την Αυστριακή πόλη

Στο απλό διώροφο σπίτι, του οποίου η πρόσοψη έχει κριθεί διατηρητέα, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Αλοΐσιος Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα. Στις 20 Απριλίου του 1889 γεννήθηκε το τρίτο από τα ξι παιδιά του ζευγαριού ο Αδόλφος.

Η μητέρα του Χίτλερ - Φωτό από Wikipedia

Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος σκόρπισε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της αιματηρής “κληρονομιάς”.

Ο πατέρας του Χίτλερ - Φωτό από Wikipedia

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε