Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

“Χρειάζονται συγκλίσεις για την επίλυση του κυπριακού”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στην Κύπρο ο γ.γ. του ΟΗΕ. Δείπνο προς τιμήν του  παρέθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

   «Χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσφωνώντας τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν στο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του. 

    Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως «πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει, ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς».

    Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στην προσφώνησή του, απευθυνόμενος στον Μπαν Κι-Μουν επεσήμανε οτι “Στόχος μας είναι η επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Είπε επίσης, απευθυνόμενος στον γγ του ΟΗΕ: “Εκτιμούμε ιδιαίτερα το προσωπικό σας ενδιαφέρον και την κατανόηση που έχετε επιδείξει από την αρχή στο ότι η ιδιοκτησία αυτής της διαδικασίας ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους, ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. Αυτά πρέπει να τηρούνται με συνέπεια, έχοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος όσον αφορά στη διαμεσολάβηση και την επιδιαιτησία που οδήγησαν σε πικρές εμπειρίες και σοβαρά προβλήματα”. 

Πρόσθεσε πως παράγοντας-κλειδί στο κυπριακό πρόβλημα είναι η Τουρκία, η οποία μετά την εισβολή του 1974 διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο και αλλοιώνει τη δημογραφική δομή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Κύπρου στο σύνολό της με τις δεκάδες χιλιάδες των Τούρκων εποίκων. 

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενεργώντας στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, έχει καθορίσει τη βάση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. 

 Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Μπαν Κι- Μουν συνέστησε θάρρος, ευελιξία και όραμα. Σε γραπτή δήλωση, την οποία διάβασε κατά την άφιξή του, ο γενικός γραμματέας έκανε σαφές πως δεν έχει ψευδαισθήσεις και ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση είναι δυνατή και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει πολύ υψηλές προσδοκίες για την εξεύρεση λύσης.
    Επεσήμανε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανήκει στους Κυπρίους και ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν τη βοήθειά τους.
    Ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη μέχρι τώρα σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών». Επίσης, δήλωσε ότι με την επίσκεψή του θέλει να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης και ότι είναι ευτυχής για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει χωριστές και κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε