Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Χριστόφιας: “Η είσοδος της Χρυσής Αυγής αποτελεί βιασμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”

Χριστόφιας: “Η είσοδος της Χρυσής Αυγής αποτελεί βιασμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”

Πυρά εναντίον της έξαρσης και ενίσχυσης του Εθνικισμού και της ακροδεξιάς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της 67ης επετείου για την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής αποτελεί “βιασμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”. Τόνισε πως πρόκειται για παρενέργειες της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτό το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929 μέχρι το 1933 που εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ στη Γερμανία και το φασιστικό του κόμμα, για να προωθήσει την μισάνθρωπη ιδεολογία του ναζισμού-φασισμού».

Η απογοήτευση και η απόγνωση των απλών ανθρώπων αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την αποδοχή λαϊκίστικων και φασιστικών μηνυμάτων, ανέφερε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση σήμερα προσφέρει δυστυχώς τέτοιες δυνατότητες στην ακροδεξιά ιδιαίτερα εκεί όπου δεν υπάρχει επίγνωση της ιστορικής αλήθειας και ώριμη δημοκρατική συνειδητοποίηση.

«Η ιστορία επίσης διδάσκει ότι η οποιαδήποτε ανοχή απέναντι στον φασισμό είναι καταστροφική». Πολιτεία και πολίτες έχουμε υποχρέωση να υψώσουμε ένα αδιαπέραστο τοίχο μπροστά στα ιδεολογήματα του χιτλεροφασισμού και του νεοφασισμού, τα οποία έφεραν στην Ευρώπη και στον κόσμο τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισαν ποτέ, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Εξέφρασε επίσης έκπληξη και δέος για το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα, ένα κίνημα το οποίο προσδιορίζεται ως ναζιστικό-φασιστικό να καταγράφει ποσοστά της τάξης του 7% και να εισέρχεται στη Βουλή, έχοντας λάβει περίπου τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ψήφους.

Έκανε λόγο για «βιασμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αφού ο ναζισμός είναι υπεύθυνος για τη γενοκτονία που συντελέστηκε κατά του ελληνικού λαού τα χρόνια της φασιστικής κατοχής».

Ο ναζισμός-φασισμός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημοκρατία, -το μεγαλύτερο απόκτημα του ανθρώπου- που γέννησε ο ίδιος ο ελληνικός πολιτισμός, σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτωντας ότι «η άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης κτυπά το καμπανάκι του κινδύνου.  Η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη πορεία με έμφαση στην ανάπτυξη, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας και όχι την ασυδοσία της αγοράς και του άνομου κέρδους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το προφίλ του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής

Γνωρίστε τους 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Ο “φούρναρης”, ο “προστατευόμενος” και ο “Καιάδας” της Χρυσής Αυγής

Η ιστορία της Χρυσής Αυγής

Guardian: «Η Χρυσή Αυγή γιόρτασε με εκφοβισμούς και απειλές»

Χρυσή Αυγή για το “εγέρθητι!”: “Θα μάθετε επιτέλους να πειθαρχείτε”- ΒΙΝΤΕΟ

«Με τον καιρό θα ‘ρθει ο φόνος» – Απειλές στα γερμανικά από τη Χρυσή Αυγή!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε