Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χριστόφιας: Νιώθω σαν απατημένος σύζυγος που τα μαθαίνει πάντα τελευταίος

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όλοι έφταιγαν για την τραγωδία στο Μαρί εκτός από εκείνον! Ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, ο Δημήτρης Χριστόφιας αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη φονική έκρηξη του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας αποποιήθηκε οποιασδήποτε πολιτικής ή προσωπικής ευθύνης για την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από το πλοίο “Μόντσεργκοκ”, και την φονική έκρηξη, στις 11 Ιουλίου, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.
Φωτογραφίες των θυμάτων της τραγωδίας... Οι συγγενείς περίμεναν απαντήσεις αλλά δεν τις πήραν
Για την έκρηξη έχουν “σοβαρή ευθύνη” οι παραιτηθέντες υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, υποστήριξε ο Δ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής, νομικός, Πόλυς Πολυβίου, ρώτησε τον Κύπριο πρόεδρο, πώς είναι δυνατό όλοι αυτοί να έχουν ευθύνη κι ο πολιτικός τους προϊστάμενος όχι; Και η απάντηση ήταν: “Πώς να έχω πολιτική ευθύνη, αφού δεν γνώριζα. Ουδείς μου μίλησε για την επικινδυνότητα του φορτίου. Δεν μπορεί οι χειρισμοί άλλων να βαρύνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Ο Κύπριος πρόεδρος καταθέτει ενώπιον επιτροπής και φωτογραφιών
Σε άλλο σημείο ο κ. Χριστόφιας δήλωσε κατηγορηματικά: “Δεν έχω ευθύνη. Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι ασήκωτες. Υπήρξε ανεπάρκεια των αρμοδίων να διαπιστώσουν τους κινδύνους. Γιατί πρέπει εγώ να αναλάβω την ευθύνη;”.

“Σε σύσκεψη ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι είναι μικρή η επικινδυνότητα του φορτίου, διότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται από μόνη της, αφού το υλικό αυτό χρειάζεται επεξεργασία. Αυτό με καθησύχασε”, είπε ο Κύπριος πρόεδρος και αποδέχτηκε μόνο «μια σχετική ευθύνη», επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγαλύτερη και ολόκληρη ευθύνη, αν γνώριζε τον τρόπο χειρισμού που έγινε από τους δυο υπουργούς.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν γνώριζε τη γειτνίαση της ναυτικής βάσης με τον σταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, αλλά εάν γνώριζε δεν θα δεχόταν να φυλαχθεί το φορτίο του πλοίου στη ναυτική βάση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υπέδειξε στον κ. Χριστόφια ότι “δεν μπορεί ο άρχων της πολιτείας να είναι σαν ένας απατημένος σύζυγος, ούτε να λέει ότι έκανε καταμερισμό εργασίας και τα θαλάσσωσαν άλλοι” και έλαβε την απάντηση ότι υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι απ’ όλους.

“Κοντά μου ερχόταν η υποτίμηση του κινδύνου” είπε και υπενθύμισε τη δήλωση τους τέως υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ότι μπορούσε το υλικό να φυλαχθεί σε κατοικημένη περιοχή.

Ήθελαν να συλλάβουν συγγενείς των θυμάτων!
Στην αίθουσα όπου διεξάγονται οι ακροάσεις μαρτύρων ήταν παρόντες συγγενείς των θυμάτων με φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του Δημήτρη Χριστόφια υπήρξε απόλυτη τάξη. Όχι όμως και κατά την αποχώρησή του.


“Μας κατέστρεψες”, “Ο Θεός να σε συγχωρήσει”, “Δολοφόνε”, “Περιμέναμε ένα mea culpa”, του φώναζαν συγγενείς των θυμάτων. Μία νεαρή γυναίκα ρώτησε τον κ. Χριστόφια, αν μπορεί να του υποβάλει μια ερώτηση, εκείνος απάντησε κοφτά “όχι” και αποχώρησε.

Λίγο μετά μπήκαν στην αίθουσα δύο άνδρες της προεδρικής φρουράς και επιχείρησαν να συλλάβουν το γιο του αδικοχαμένου πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Νικόλα. Επενέβησαν δικηγόροι και η σύλληψη αποφεύχθηκε. Οι άνδρες της προεδρικής φρουράς είπαν ότι για τη σύλληψη έδωσε οδηγίες ο κ. Χριστόφιας, γιατί ο νεαρός εξύβρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ανακοίνωση, της Προεδρίας αναφέρει ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε ποτέ τέτοια οδηγία”.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε σύλληψη εντός της αίθουσας, γιατί βρίσκεται υπό την επίβλεψή του. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την έξοδο θα συνοδεύσει ο ίδιος το Νικόλα Ιωαννίδη.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επεισόδια στην επιτροπή που κατέθεσε ο Χριστόφιας – Συγγενείς τον αποκάλεσαν “δολοφόνο”

Προκλητικός θα εμφανιστεί στην επιτροπή για την φονική τραγωδία ο Χριστόφιας – Τι θα πει;

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου η Κυπριακή Δημοκρατία – Στο στόχαστρο ο πρόεδρος Χριστόφιας

Ούτε συγγνώμη δεν ζήτησε ο Χριστόφιας!

Έγγραφα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες να μην καταστραφούν τα πυρομαχικά – Η διπλωματία που οδήγησε στην τραγωδία

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι ζημιές από την έκρηξη στην Κύπρο

Κύπρος: Έφυγε με το παράπονο ότι ο γιος της δεν πήγε να τη δει – Δεν ήξερε ότι σκοτώθηκε στην έκρηξη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε