Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρυσές δουλειές για τη Siemens εξασφάλισε η Μέρκελ στην Κίνα

Συμφωνίες πολλών δισ. υπέγραψαν Γερμανία και Κίνα κατά την 4ήμερη επίσκεψη της Μέρκελ στην ασιατική χώρα.

Η Καγκελάριος ολοκλήρωσε το πρωί της Κυριακής την τετραήμερη επίσκεψή της στην Κίνα, αναχωρώντας από την επαρχία Σαάνσι. Η Μέρκελ είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου κι υπέγραψε διμερείς συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ στα πεδία του εμπορίου, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Κατά την επίσκεψή της η Siemens AG έκλεισε deal ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με την Shanghai Electric Power Generation Equipment Co για την κατασκευή τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας από αέριο και ατμό ενώ η Daimler AG και η Beiqi Foton Motor Co υπέγραψαν συμφωνία ύψους 936 εκ. δολαρίων για την κατασκευή οχημάτων.

Στην πρωτεύουσα της Σαάνσι, Σιάν, η Μέρκελ συνοδευόμενη από τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο επισκέφθηκε γερμανικές και κινεζικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της κοινοπραξίας Siemens Signaling Company Ltd. Η Μέρκελ χαρακτήρισε το εργοστάσιο της Ζίμενς ένδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών και των προοπτικών που υπάρχουν.

Πάντως νωρίτερα – συναντώμενοι με την Μέρκελ και τον Ουέν – γερμανοί και κινέζοι επιχειρηματίες επέκριναν τις συνθήκες στις αγορές των δύο χωρών. Η γερμανική πλευρά επέκρινε την περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές που έχουν οι ξένες εταιρίες στην Κίνα, ενώ οι κινέζοι επιχειρηματίες μεταξύ άλλων επέκριναν τους αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την έκδοση βίζας για κινέζους υπηκόους που εφαρμόζει το Βερολίνο.

Ο Ουέν αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι το επενδυτικό περιβάλλον επιδεινώνεται στην Κίνα. “Όσοι έχουν εισέλθει στην Κίνα, τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης όπως και οι κινεζικές εταιρίες”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η Μέρκελ συνήψε επίσης 10 συμφωνίες, ανάμεσά τους και μια για την δημιουργία ενός ταμείου 124 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση ενέργειας από τις Κινεζικές εταιρίες.

Ακόμη, Πεκίνο και Βερολίνο συνυπέγραψαν ένα ανακοινωθέν 28 σημείων καλώντας να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε πολιτικά θέματα – ειδικά τις προσπάθειες πρόληψης της κλιματικής αλλαγής–, στο επιχειρηματικό πεδίο, στον πολιτισμό αλλά και όσον αφορά κοινωνικά θέματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε