Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Χτύπημα στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες από τον S&P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε χθες την βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ…

στην διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης της πιστοληπτικής ικανότητας των 37 μεγαλύτερων τραπεζών διεθνώς με βάση νέα κριτήρια αξιολόγησης.
 
Ο οίκος “αναθεώρησε την αξιολόγηση των 37 πιο μεγάλων χρηματοπιστωτικών θεσμών παγκοσμίως, εφαρμόζοντας τα νέα κριτήρια αξιολόγησης για τις τράπεζες”, τα οποία δημοσιεύτηκαν την 9η Νοεμβρίου, εξήγησε ο S&P’s σε ανακοίνωσή του.
 
Οι αξιολογήσεις για τις τράπεζες τέθηκαν υπό παρακολούθηση και πρόκειται “να εξεταστούν εκ νέου εντός 90 ημερών”, ανέφερε ο οίκος.
 
Υποβαθμίστηκε το αξιόχρεο των τραπεζών Bank of America, Goldman Sachs, JPMorganChase, Morgan Stanley, Citigroup και Wells Fargo.
 
Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση αυτή, χάνοντας από 0,3% ως 1% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το κλείσιμο τους. Στην πλειοψηφία τους, οι αξιολογήσεις του S&P’s για τις ευρωπαϊκές τράπεζες –και ιδιαίτερα τις γαλλικές τράπεζες– παρέμειναν αμετάβλητες.
 
Ανάμεσα σε εκείνες που μεταβλήθηκε η αξιολόγησή τους, η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria υπέστη υποβάθμιση (A+ από AA-), όπως και η βρετανική τράπεζα Barclays (A από A+) και η ελβετική UBS (A από A+).
 
Η ολλανδική Rabobank έχασε το τριπλό της A, πέφτοντας στο AA. Ήταν η μόνη μεγάλη ιδιωτική τράπεζα διεθνώς που διατηρούσε ως χθες την βέλτιστη αξιολόγηση από τον S&P’s.
 
Αντιθέτως, κρατικές κινεζικές τράπεζες είδαν την αξιολόγησή τους να αναβαθμίζεται, λόγω της κυβερνητικής υποστήριξης η οποία, κατά τον οίκο, μειώνει την πιθανότητα να πτωχεύσουν. Έτσι, το αξιόχρεο της Bank of China αυξήθηκε σε A (από A-) και της China Construction Bank επίσης σε A (από A-).
 
Ο S&P’s είχε ανακοινώσει πριν από δέκα ημέρες ότι τροποποίησε τα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών εν μέσω της οικονομικής κρίσης και ότι θα ανακοίνωνε ποιες ακριβώς είναι οι μεταβολές στην μεθοδολογία του ως τα μέσα του Δεκεμβρίου. Η νέα μεθοδολογία αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ ο οίκος κάνει πιο λεπτομερειακές τις αναλύσεις του για τα κεφάλαια και τους οικονομικούς κινδύνους.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε