Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Υεμένη: Βίαιες συγκρούσεις με έναν νεκρό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας άνθρωπος νεκρός και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Σαναά και το Άντεν στην Υεμένη.

Στο Άντεν ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπαθούσε να διαλύσει συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με απολογισμό των τοπικών νοσοκομείων.

Ένταση εξακολουθεί να υφίσταται στην πόλη, όπου πυρά ακούγονται σε πολλές συνοικίες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν και στο Άντεν παρά την ανάπτυξη μονάδων του στρατού την επομένη των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης που προκάλεσαν το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 20.

Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα Σαναά, σήμερα, πέμπτη ημέρα των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του Σάλεχ, περίπου 2.000 διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση μόλις βγήκαν από το χώρο του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας της Υεμένης από υποστηρικτές του προέδρου, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες.

«Ο λαός ζητεί την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους απαντούσαν με πέτρες στους επιτιθέμενους υποστηρικτές του κόμματος του προέδρου Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (CPG).

Δεκαπέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Σαναά, όπως και δέκα υποστηρικτές του προέδρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα για να απομακρύνουν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι υποστηρικτές του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου πυροβολούσαν επίσης με πραγματικά πυρά.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε στο κεφάλι από μια πέτρα, ενώ εικονολήπτης που εργάζεται για το πρακτορείο ξυλοκοπήθηκε από υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της Αλ Κάιντα και βρίσκεται στην εξουσία της φτωχής αυτής και ασταθούς χώρας για 32 χρόνια.

Το κύμα αμφισβήτησης έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της Υεμένης. Στην Τάιζ, νοτιοδυτικά της Σαναά, εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές κατασκήνωσαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα σε πλατεία της πόλης, η οποία μετονομάστηκε σε “Πλατεία της Ελευθερίας”.

Στην Εμπ, επίσης νοτιοδυτικά της Σαναά, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν παράλληλα σήμερα με αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε