Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Υεμένη: Βομβάρδισαν το προεδρικό μέγαρο, γλίτωσε ο πρόεδρος της χώρας – 3 νεκροί από την επίθεση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με ελαφρά τραύματα γλίτωσε ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες πως ο πρόεδρος της Υεμένης έπεσε νεκρός.

Μπορεί ο Σάλεχ να γλίτωσε με ελαφριά τραύματα, αλλά από την επίθεση στο τέμενος που βρίσκεται μέσα στο προεδρικό μέγαρο σκοτώθηκαν τρεις άνδρες της προεδρικής φρουράς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Saba.

Το προεδρικό μέγαρο επλήγη από τουλάχιστον δύο οβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής και άλλες πολιτικές προσωπικότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας. Οι οβίδες έπεσαν στο εμπρός μέρος του τεμένους εντός του προεδρικού μεγάρου την ώρα που ο πρόεδρος και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονταν εκεί.

Ο Τάρεκ Σάμι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, κατηγόρησε για την επίθεση τη φυλή Χάσιντ και τον ηγέτη της σεΐχη Σάντεκ αλ Άχμαρ. «Οι αλ Άχμαρ πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε. Ο σεΐχης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, η αντιπολίτευση καταδίκασε τα γεγονότα, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στη Σαναά επίσης υπήρξε βομβαρδισμός του σπιτιού ενός από τα αδέλφια του Σάντεκ αλ Άχμαρ, ηγέτη της φυλής Χάσιντ, του Χαμίντ αλ Άχμαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Νωρίτερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περιέφεραν τις σορούς 50 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στους δρόμους της Σαναά, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται ώρα με την ώρα και η γενικευμένη εμφύλια σύρραξη μοιάζει πιο κοντά από ποτέ.

Οδομαχίες στην πρωτεύουσα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 155 ανθρώπους μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, σε μια ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Σάλεχ. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι.

Οι σοβαρές μάχες στη Σαναά εξαπλώθηκαν για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της πόλης, περιοχή ελεγχόμενη από δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ, γεγονός που ίσως αποτελέσει ορόσημο στη σύγκρουση.

Παράλληλα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τάιζ, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλοι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Ένας γιατρός και ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών.

Το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου στην Υεμένη τρομάζει τη Δύση για πολλούς λόγους: αφενός στη χώρα εδρεύει η αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, αφετέρου η Υεμένη συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερη εξαγωγό αργού παγκοσμίως, και βρίσκεται κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς μέσω των οποίων μεταφέρεται πετρέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβολούν τους διαδηλωτές στην Υεμένη

Έκλεισε το αεροδρόμιο της Σαναά – Νέες αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών

Κι άλλοι νεκροί στην Υεμένη – Φόβοι για εμφύλιο πόλεμο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε