Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ύφεση και αγορές «γονατίζουν» την Ισπανία – Υποβάθμιση 9 τραπεζών από την S&P

Ύφεση και αγορές «γονατίζουν» την Ισπανία – Υποβάθμιση 9 τραπεζών από την S&P

Την ώρα που η ανεργία «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και η Ευρώπη πιέζει για νέα μέτρα, η οικονομία της Ισπανίας βαριανασαίνει!

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο ήδη είχε υποχωρήσει 0,3%, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να επιβραδύνουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Η Μαδρίτη βρίσκεται υπό την έντονη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού της και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα που έχει πληγεί από την τετραετή κρίση και την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο οικονομικής σταθεροποίησης της κυβέρνησης Ραχόι, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,7% το 2012 και ανάπτυξη 0,2% το 2013.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος, η ανάπτυξη θα τονωθεί μετά το 2013, φθάνοντας το 1,4% το 2014 και το 1,8% το 2015.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο εννέα ισπανικών τραπεζών, περιλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, της Santander και της BBVA, καθώς και αυτό της Συνομοσπονδίας Ταμιευτηρίων της Ισπανίας (Ceca). Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση, την περασμένη Πέμπτη, του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Santander, της θυγατρικής της Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter και της (ισπανικής) Barclays, ενώ προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για άλλες δύο τράπεζες, τις CaixaBank και Bankia.

Ειδικότερα, το αξιόχρεο των Santander και BBVA, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του τομέα, μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, της πρώτης από A+ σε A- και της δεύτερης από A σε BBB+.

Ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας αποτελεί μια σημαντική αιτία ανησυχίας για τις αγορές, και θεωρείται ευάλωτος αφότου ενέσκηψε η κρίση στον τομέα των ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί για τα μέτρα λιτότητας

Ισπανία: Έξοδο από την ύφεση από το 2013

Ισπανία : Στα 184 δισ. ευρώ φθάνει η έκθεση των τραπεζών στις αβέβαιες μετοχές των ακινήτων και κατασκευών

Στο 24,4% η ανεργία στην Ισπανία

Διπλή υποβάθμιση στην Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε