Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Υγρός τάφος το χωριό Μπίσερ στη Βουλγαρία – Οκτώ νεκροί, δυο αγνοούμενοι

Ένας ηλικιωμένος πέθανε από την τρομάρα του. Δυο ζευγάρια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Επιβεβαιωμένα, τα θύματα είναι οκτώ. Αγνοούνται όμως ακόμη δυο άνθρωποι.

Η καταστροφή από την υπερχείλιση του Έβρου και των παραπόταμών του είναι ανυπολόγιστη. Το χωριό Μπίσερ αλλά και άλλα σημεία της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την εφημερίδα “24 Ώρες”, στο χωριό Μπίσερ έχουν ήδη αναγνωριστεί τέσσερα από τα θύματα των πλημμυρών, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ανδρόγυνου.

Στα νερά του Άρδα έχασε τη ζωή του ένα άλλο ανδρόγυνο, το οποίο έτυχε να διανύει γέφυρα κοντά στο χωριό Ματζάροβο, όταν παρασύρθηκε από τα άγρια νερά του παραποτάμου του Έβρου. Με παρόμοιο τρόπο έχασε τη ζωή του ένα ακόμη ζεύγος, το Ι.Χ. του οποίου χάθηκε στο μοιραίο παλιρροιακό κύμα, που προκάλεσε την τραγωδία στο χωριό Μπίσερ.

Ένας άλλος ηλικιωμένος πέθανε από έμφραγμα, κατατρομαγμένος από την πλημμύρα.

Στην πόλη Σβίλεγκραντ, πλημμύρισε μια ολόκληρη συνοικία! Ένα κορίτσι 15 ετών που ήταν έγκυος, μεταφέρθηκε με ειδικό όχημα της χωροφυλακής στο νοσοκομείο της πόλης, όπου γέννθησε ένα αγοράκι, βάρους 2,7 κιλών.

Το ευχάριστο, αν μπορεί να ειπωθεί αυτό, είναι πως η θερμοκρασία έπεσε τις τελευταίες ώρες, το λιώσιμο του χιονιού σταμάτησε και η στάθμη των ποταμών μειώθηκε.

Η στάθμη του Έβρου κατέβηκε κατά 80 εκατοστά.

Παρ’ όλα αυτά, ωστόσο, τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία παραμένουν αποκλεισμένα και ο κεντρικό2 συνοριακό σταθμό2 ελέγχου “Καπιτάν Αντρέεβο” μοιάζει περισσότερο με νησί! 30 νταλίκες αποκλείστηκαν και περιμένουν να αποτραβηχτούν τα νερά.

Ούτως ή άλλως, βέβαια, η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 10 τόνων έχει απαγορευτεί σε όλη τη Βουλγαρία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό “Ντάρικ”.

Η Πολιτεία θα αποζημιώσει τους πολίτες για τις χαμένες περιουσίες τους, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, που επισκέφθηκε το Μπίσερ, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για υποστήριξη στην αποκατάσταση των ζημιών. Μόνο που θα πάρει λεφτά από τον κοινοτικό κορβανά μόνο αν οι ζημιές υπερβαίνουν το 0,6 % του ΑΕΠ.

Κι ενώ στην περιφέρεια Χάσκοβο μετρούν τα θύματα και τις ζημιές, ο Τύπος ζητάει να αποδοθούν ευθυνών για την έλλειψη έγκυρων προληπτικών μέτρων, που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία στο Μπίσερ.

Η έμφαση στα δημοσιεύματα τίθεται στις αποκαλύψεις τοπικών αξιωματούχων, ότι έχουν προειδοποιήσει γραπτώς εδώ και χρόνια για την ανάγκη να γίνουν έργα επισκευής και οχύρωσης του φράγματος της τεχνητής λίμνης Ιβάνοβο, το σπάσιμο του οποίου προκάλεσε τη φονική πλημμύρα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Έβρος – Εκκενώθηκε 1 χωριό – Σε ετοιμότητα να εκκενωθούν άλλα 6! – ΦΩΤΟ

Δεν άντεξε το φράγμα, έξι οι νεκροί στο χωριό Μπίσερ – “Πνίγηκε” ολόκληρο χωριό

Κι άλλοι θάνατοι από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Πάνω από 350 οι νεκροί

Πένθος και στην Αλγερία εξαιτίας της κακοκαιρίας

25 οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε