Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

«Υπέκυψε» η Ρουμανία, αύξησε το ΦΠΑ, παίρνει τα λεφτά

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24% ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρουμανίας μετά το «μήνυμα» του ΔΝΤ πως δε θα πάρει την πέμπτη δόση του δανείου αν δεν προχωρήσει στη λήψη μέτρων λιτότητας.

«Κάντε όσα υποσχεθήκατε και θα πάρετε τα λεφτά» ήταν ο μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς το Βουκουρέστι μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική τη μείωση 15% των συντάξεων που προβλεπόταν από τα μέτρα λιτότητας που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ.

Το Ταμείο «πάγωσε» την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη Ρουμανία να λάβει σκληρά μέτρα. Και τα κατάφερε, αφού ο Μποκ ανακοίνωσε την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5%. «Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η συνάντηση του ΔΝΤ προγραμματίστηκε για την Τετάρτη.

Το Βουκουρέστι έχει δεσμευθεί στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ του, έναντι του 7,2% που ήταν το 2009.

Η Ρουμανία έλαβε την άνοιξη του 2009 τη δέσμευση διεθνών πιστωτών να της καταβάλουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Το ΔΝΤ δήλωσε σαφώς πως τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ της πέμπτης δόσης θα τεθούν στη διάθεση της Ρουμανίας «μόλις οι αρχές υιοθετήσουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε