Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: 100ή επέτειος από την ολοκλήρωσή του [pic, vid]

Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: 100ή επέτειος από την ολοκλήρωσή του [pic, vid]

Η Google τιμάει σήμερα την 100ή επέτειο της ολοκλήρωσης του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου. Δείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλο κατασκευαστικό έργο που έμεινε στην ιστορία.

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Google τιμάει σήμερα την 100ή επέτειο από την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου. Η κύρια διαδρομή, ο υπερσιβηρικός, φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο.

Ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος συνδέει την Ευρώπη και την Ασία. Το μήκος του είναι πάνω από 9.000 χλμ, ενώ κάθε χρόνο μεταφέρει έως και 100 εκατομμύρια τόνους φορτίου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1891. Εκείνη την εποχή οι περιφέρειες της Δυτικής και της Ανατολικής Σιβηρίας, καθώς και της Άπω Ανατολής είχαν αποκοπεί από το ευρωπαϊκό τμήμα της ρωσικής αυτοκρατορίας, ως εκ τούτου προέκυψε η ανάγκη για οργάνωση της διαδρομής, μέσω της οποίας μπορείς να φτάσεις εκεί με ελάχιστο κόστος σε χρόνο και χρήμα.

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος μέσα από ιστορικές φωτογραφίες.

Σημαντικές πληροφορίες για τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο

Το κόστος της κατασκευής του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου κατά τα έτη 1891-1916 ανήλθε σε 1,5 δισ. ρούβλια. Οι εργασίες για την κατασκευή του ΥΣ άρχισαν το 1891 και ολοκληρώθηκαν το 1916, αφού το έτος 1908 άρχισε να κατασκευάζεται και δεύτερη γραμμή δίπλα στη μονή αρχική. Είναι προφανές ότι ένα τόσο μεγάλο έργο που διήρκεσε συνολικά 25 χρόνια, θα συνάντησε πολλές απρόβλεπτες δυσκολίες, πέρα από τις συνήθη τεχνικά προβλήματα και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες της περιοχής (-56ο C το χειμώνα). Στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλη έπρεπε σε ένα τμήμα 260 km να κατασκευαστούν 200 γέφυρες και 30 τούνελ.

Στη διαδρομή του βρίσκονται 87 πόλεις, ενώ το ταξίδι με αυτόν αποτελεί μία τέλεια ευκαιρία να μάθει κανείς την γεωγραφία της Ρωσίας σε όλη την ποικιλομορφία της. Το τρένο «Αυτοκρατορική Ρωσία” πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα-Βλαδιβοστόκ, ενώ το “Χρυσός Αετός” μέσα σε 14 ημέρες κάνει στάσεις στο Καζάν, στο Εκατερίνεμπουργκ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Ιρκούτσκ, στο Χαμπαρόσκ, καθώς και στη λίμνη Βαϊκάλη. Το κόστος της περιοδείας, που ξεκινά από 5.000 ευρώ, περιλαμβάνει επίσης μια μονοήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο στο Βλαδιβοστόκ.

«Δεν υπάρχει ταξίδι με τρένο που να μπορεί να συγκριθεί σε διάρκεια με οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο. Το μεγάλο σιδηροδρομικό ταξίδι είναι ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος. Ολα τα άλλα είναι ασήμαντα». Αυτά έγραφε το 1978 στο βιβλίο του The Big Red Train Ride (Το ταξίδι με το μεγάλο κόκκινο τρένο) ο βρετανός Eric Newby.

Η ιστορική διαδρομή του Υπερσιβηρικού

Αυτή είναι η ιστορική διαδρομή του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου: Μόσχα – Ριαζάν – Ρουζάεβκα – Σαμάρα – Ουφά – Μιάς – Τσελιάμπινσκ – Κουργκάν – Πετροπάβλοβσκ – Ομσκ – Νοβοσιμπίρσκ – Κρασνογιάρσκ – Βλαντιβοστόκ.

Δείτε εδώ όλα τα Doodle της Google.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε