Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: Όσα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε [vid]

Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: Όσα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε [vid]

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Google τιμάει με ένα Doodle την 100ή επέτειο από την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού Σιδηρόδρομου.

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Google τιμάει σήμερα την 100ή επέτειο από την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου. Η κύρια διαδρομή, ο υπερσιβηρικός, φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο.

TransSiberian Railway λοιπόν ή στα ελληνικά Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος. Ο Υπερσιβηρικός είναι το τρένο το οποίο διασχίζει το 1/3 του πλανήτη μας, διανύει περίπου 8.000 Km και χρειάζεται 6 ολόκληρες ημέρες για να φτάσει από τη μία άκρη της Ρωσίας στην άλλη. Η κατασκευή του ιστορικού σιδηρόδρομου ξεκίνησε το 1891, όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄αποφάσισε να ενώσει τη Ρωσία από το σημείο που βρίσκονται τα Ουράλια, με τις ακτές του Ειρηνικού.

Η αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς των πρώτων υλών του σιβηρικού υπεδάφους, η διακίνηση προϊόντων από και προς την αχανή κινέζικη αγορά και η γρήγορη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού, για την προάσπιση της ρωσικής Απω Ανατολής από τους Ιάπωνες, ήταν οι λόγοι που επέβαλαν τη σιδηροδρομική σύνδεση Ανατολής – Δύσης. Η κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου ολοκληρώθηκε 25 χρόνια αργότερα, το έτος 1916, ενώ από το 1908, δίπλα στην αρχική μονή γραμμή, κατασκευαζόταν και δεύτερη. Στην υλοποίηση του εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος συνέβαλαν καθοριστικά αμέτρητοι εξόριστοι-κατάδικοι.
Με την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου μια νέα εποχή ανάπτυξης ξεκίνησε για τη Σιβηρία, βασισμένη κυρίως στις τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.

Παράλληλα, απλοί σταθμοί του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου εξελίχθηκαν σταδιακά σε αστικά βιομηχανικά κέντρα. Από την έναρξη της λειτουργίας του Υπερσιβηρικού μέχρι σήμερα, το δίκτυο έχει βελτιωθεί σε αρκετά σημεία και έχουν προστεθεί πολλές σημαντικές διακλαδώσεις.

«Δεν υπάρχει ταξίδι με τρένο που να μπορεί να συγκριθεί σε διάρκεια με οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο. Το μεγάλο σιδηροδρομικό ταξίδι είναι ο Υπερσιβηρικός. Ολα τα άλλα είναι ασήμαντα». Αυτά έγραφε το 1978 στο βιβλίο του The Big Red Train Ride (Το ταξίδι με το μεγάλο κόκκινο τρένο) ο βρετανός Eric Newby.

Δείτε εδώ όλα τα Doodle της Google.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε