Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Υπό κράτηση ο Μουμπάρακ και οι γιοι του

REUTERS
Κρατείται στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε το βράδυ μετά από καρδιακή προσβολή την ώρα της ανάκρισης. Υπό κράτηση για 15 μέρες και οι δύο γιοι του.
Υπό κράτηση για 15 ημέρες θα τεθεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Ο Χόσνι Μουμπάρακ θα παραμείνει όμως στο νοσοκομείο της περιοχής όπου νοσηλεύεται από χθες το βράδυ μετά από καρδιακό επεισόδιο.
 
Την ίδια ώρα και οι δύο γιοι του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τέθηκαν υπό κράτηση για 15 ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση.
 
“Για τις ανάγκες της έρευνας, αποφασίστηκε ο Γκαμάλ και ο Αλάα και τεθούν υπό κράτησιν για ένα διάστημα 15 ημερών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Οι δύο γιοι Μουμπάρακ κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών την περίοδο από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου όταν ο πατέρας τους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εξεγέρσεις.
 
Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, οι γιοι του Μουμπάρακ βρίσκονται καθ’οδον για την φυλακή Τόρα στο Κάιρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου ανακρίνονταν.
 
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάκρισης του Χόσνι Μουμπάρακ στο διεθνές νοσοκομείο του θερέτρου αυτού στο Σινά.
 
Η ανάκριση του αιγύπτιου πρώην προέδρου άρχισε χθες Τρίτη, αλλά διακόπηκε για λίγο όταν ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.
 
Ο Μουμπάρακ και οι γιοι του θα αντιμετωπίσουν την αιγυπτιακή δικαιοσύνη για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.
 
Επίσης θα ανακριθούν για τις κατηγορίες “χρησιμοποίησης του δημόσιου χρήματος”. Αν δεν συνεργαστούν αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να συλληφθούν, προέβλεψε ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ αλ-Ισάουι.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντελ Αζίζ αλ Γκουίντι διευκρίνισε στο πρακτορείο Mena πως η ανάκριση του Αλάα και του Γκαμάλ αφού τις βιαιότητες και πως το θέμα των καταχρήσεων ανήκει σε άλλη υπηρεσία.
 
Την Κυριακή ο Μουμπάρακ μίλησε για πρώτη φορά δημόσια μετά δυο μήνες και υπερασπίστηκε την “ακεραιότητά” του. Αρνήθηκε τις κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων και δήλωσε πως είναι θύμα μια εκστρατείας δυσφήμισης.
 
Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ ανακρίθηκε δεν σημαίνει ότι αρχίζει η δίκη του, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Το στρατιωτικό καθεστώς έχει παγώσει τις καταθέσεις του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και έχει προχωρεί στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέτει στο εξωτερικό.
 
Τα μέτρα αυτά κατά του Μουμπάρακ φαίνονται πολύ δειλά για την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος απαιτεί ο πρώην πρόεδρος να προσαχθεί σε δίκη.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε