Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, εκλογές σε έξι μήνες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αντιπολίτευση έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Κιργιστάν και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός έξι μηνών. Συνεχείς πυροβολισμοί στο Μπισκέκ, άγνωστο από που προέρχονται.

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, τονίζοντας πως η προσωρινή διακυβέρνηση έχει διάρκεια έξι μηνών και σε αυτό το διάστημα θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα και θα οργανώσει την εκλογική διαδικασία.

Η Οτουνμπάγεβα, ηγετική μορφή στη λεγόμενη «επανάσταση της τουλίπας» προ πενταετίας, κατά την οποία ανετράπη ο Ασκάρ Ακάγιεφ και ανήλθε ο Μπακίγεφ στην εξουσία, είχε αποχωρήσει από τη νέα κυβέρνηση και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση. Η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παραίτηση του προέδρου Μπακίγεφ. Εκείνος, όμως, αρνείται να παραιτηθεί.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας», επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο νότιο Κιργιστάν και επανέλαβε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από την εξουσία. «Είμαι εκλεγμένος αρχηγός της χώρας και δεν αναγνωρίζω την ήττα. Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου», είπε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι πήρε με τα όπλα την εξουσία.

Κατηγόρησε δε ξένες δυνάμεις πως έχουν πιθανότατα εμπλακεί στην κρίση του Κιργιστάν αν και αρνήθηκε να αναφέρει ποιες χώρες εννοεί. Σε δήλωσή του, εξάλλου, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

Κυβερνητικά κτίρια, υποδομές, η Βουλή, η αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης, τα αεροδρόμια, όλα τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. «Θα εκδώσουμε ένα διάταγμα για την επιστροφή στο κράτος ενός αριθμού περιουσιακών στοιχείων που προηγούμενα παράνομα ιδιωτικοποιήθηκαν χωρίς χρήματα», δήλωσε η Οτουνμπάγεβα αναφερόμενη κυρίως στις ηλεκτρικές εταιρίες Severelectro και Vostokelectro που ιδιωτικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Μπακίγεφ.

Την ίδια ώρα, το πλιάτσικο στο ερειπωμένο κτίριο της προεδρικής κατοικίας, που είχε ονομαστεί Λευκός Οίκος, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα. Δεκάδες άτομα παίρνουν βιβλία, διακοσμητικά ακόμη και σώματα καλοριφέρ που ανήκαν στον αρχηγό του κράτους. «Η εξουσία έκλεψε το λαό, τώρα ο λαός κλέβει την εξουσία» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση αυτόπτη μάρτυρα.

O νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπολότ Σερνιγιάζοφ, όμως, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν τους πλιατσικολόγους και τους ταραξίες! Στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπισκέκ έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις ένοπλων αστυνομικών που επιχειρούν να επιβάλουν την τάξη.

Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν κλείσει τη βάση τους στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, στέλνοντας περίπου 150 αλεξιπτωτιστές. Οι ενισχύσεις εστάλησαν στη βάση Καντ, περί τα είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ, για την προστασία των οικογενειών των Ρώσων στρατιωτικών. 

Αίσθηση προκαλεί στο μεταξύ ότι Ρώσος ανώτερος αξιωματούχος, που διατήρησε την ανωνυμία του, τόνισε πως ο Μπακίγιεφ δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να κλείσει η αεροπορική βάση των ΗΠΑ και πρότεινε η Μόσχα να παροτρύνει τους νέους ηγέτες της να το πράξουν! «Στο Κιργιστάν θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία βάση, ρωσική», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Πράγα ο αξιωματούχος που δε θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε ήδη με την Ρόζα Οτουνμπάνεβα, ζητώντας της να μην ανεχθεί άλλη βία. Υποσχέθηκε δε ανθρωπιστική υποστήριξη για να ξεπεραστεί η κρίση. Το Κιργιστάν από την άλλη, βλέπει τη Μόσχα σαν τον πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο και ήδη ζήτησε στρατηγική και οικονομική βοήθεια.

Για την ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν αποστάσεις όσον αφορά στο αν θα αναγνωρίσουν ή όχι την αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή κυβέρνηση. Αμερικανός διπλωμάτης, πάντως, είχε συνάντηση με την επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης κάνοντας έκκληση για ηρεμία. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε πως η χώρα εισέρχεται σε νέα φάση. Η επίτροπος επί των εξωτερικών υποθέσεων, Κάθριν Άστον, μάλιστα κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ πρόκειται να αποστείλουν ειδικούς εκπροσώπους τους στο Κιργιστάν για να μελετήσουν την κατάσταση. 

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Μέσα στην πολιτική αναταραχή και το πένθος από τις αιματηρές διαδηλώσεις, οι αρχές του Κιργιστάν έρχονται αντιμέτωπες με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας. Ελλείψεις κυρίως σε αίμα και φάρμακα, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που έκανε λόγο για πάνω από 1.000 τραυματίες.

Η πρωτεύουσα του Κιργιστάν διαθέτει τρία μεγάλα νοσοκομεία που έχουν ήδη δεχτεί πάνω από 500 τραυματίες, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διαθέτει 11 μέλη. Υπάρχει και μια μικρή ομάδα στην περιοχή Ος στο νότο, εκεί όπου πιθανώς έχει καταφύγει ο έκπτωτος πρόεδρος Μπακίγιεφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε