Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Υπογράφουν για το φυσικό αέριο Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

Υπογράφουν για το φυσικό αέριο Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.06.2010 | 19:32
Πρώτη δημοσίευση: 06.06.2010 | 19:22

Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το φυσικό αέριο καθοριστικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή, που θα επιτρέψει να οριστεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το ποσό που η Τουρκία θα εισπράττει για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα υπογραφεί πολύ πιθανά την Τρίτη.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα πλούσια σε φυσικό αέριο, θεωρείται ένας εν δυνάμει σημαντικός προμηθευτής στο πλαίσιο του προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο. Η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διανομής στο Μπάουμγκαρτεν της Αυστρίας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2014.

Ο αγωγός Ναμπούκο ανταγωνίζεται τον ρωσο-ιταλικό αγωγό Σάουθ Στριμ που θα επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει το φυσικό της αέριο προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με την οποία η Μόσχα είχε έντονες διαφωνίες όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών.   Διαδώστε αυτό το άρθρο